TENZIJE U REGIONU: Srbija protjerala hrvatskog diplomatu

‘Grubo je izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju‘, tvrdi MVP Republike Srbije

  • Regija

  • 20. Nov. 2023  

  • 0

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije danas je donijelo odluku da, u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, za personu non grata, javlja RTS.

Tokom profesionalnog angažiranja u Republici Srbiji Hrvoje Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Tim povodom je ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću uručena diplomatska nota, navodi RTS.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomata u proteklom razdoblju, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju razine mira i stabilnosti u regiji“, navodi se u saopćenju.

Kako je saopćeno, očekuje se da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...