OGLASILI SE IZ KATARSKE AMBASADE U BiH: "Učinili smo značajan diplomatski napor u evakuaciji građana BiH iz Gaze!"

Država Katar od početka tragičnih događaja 7. oktobra 2023. vrši snažne diplomatske napore s ciljem deeskalacije, otvaranja humanitarnih koridora i sprečavanja prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze.

  • Vijesti

  • 20. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 0

Ambasador Države Katar Nj. E. Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah oglasio se povodom dolaska u Sarajevo bh. građana i njihovih srodnika koji su evakuisani iz Gaze.

"Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti teritoriju Pojasa Gaze pod izraelskom agresijom", naveo je katarski ambasador.

U tom smislu, vlasti Države Katar učinile su značajne diplomatske napore kako bi došlo do evakuacije građana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika čiji životi su bili ugroženi na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

"U svjetlu 30. godišnjice bilateralnih odnosa između Države Katar i BiH, čast nam je da smo imali priliku učestvovati u ovoj humanoj misiji te najprije osigurati smještaj evakuiranih osoba u Egiptu, a potom i njihovo putovanje prema BiH. Nadamo se da će ovdje naći svoj mir i sigurnost do stjecanja uvjeta za njihov siguran povratak u Gazu u narednom periodu.

Država Katar od početka tragičnih događaja 7. oktobra 2023. vrši snažne diplomatske napore s ciljem deeskalacije, otvaranja humanitarnih koridora i sprečavanja prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze.

Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar u brojnim prilikama je upozoravalo da će ovakva razina eskalacije dovesti do velikog broja stradalih osoba i nezapamćenog razaranja.

Podsjećamo na izjavu Nj. V. Emira Države Katar Tamama bin Hamada Al-Thanija, koji je 24. oktobra 2023. godine upozorio da ovaj rat 'prelazi sve granice' da ugrožava sigurnost regije, te da je dijalog jedino rješenje za okončanje ove krize", poručio je Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...