"SLOBODNA BOSNA" DOZNAJE: Po zahtjevu sigurnosnih agencija BiH svi evakuisani iz Gaze prebačeni u neuslovni kamp Salakovac!

Ovog zahtjeva sigurnosnih agencija nisu čak bili izuzeti ni evakuirani državljani Bosne i Hercegovine, njih ukupno 14.

  • Vijesti

  • 20. Nov. 2023  20. Nov. 2023

  • 2

Danas su na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigle dvije grupe bh. državljana i njihovih srodnika koji su evakuirani iz Gaze. U prvog grupizbji bilo je 26 osoba, a u drugoj 11.

Iako je bilo nejasno gdje će naši državljani i njihovi srodnici iz Gaze biti smješteni nakon dolaska u BiH, ministar za izbjeglice i ljudska prava Sevlid Hurtić je danas potvrdio da će oni "privremeno biti smješteni u kampu Salakovac kod Mostara".

Međutim, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković je večeras za televiziju N1 rekao da "u Salakovac idu po svojoj želji, neki idu privatno u Sarajevo i Zenicu".

"Četvero od ove grupe ide u Salakovac. Od ovih 13 koji su ostali imalo smo situaciju da su vlasti izdale potvrdu za djecu a nisu za roditelje", kazao je večeras Konaković. 

Međutim prema informacijama Slobodne Bosne do kojih smo upravo došli, svi bh. državljani i njihovi srodnici koji su danas doputovali u Sarajevo, smješteni su u neuslovni kamp Salakovac isključivo prema zahtjevu sigurnosnih agencija Bosne i Hercegovine, a ne prema vlastitom zahtjevu. 

Ovog zahtjeva sigurnosnih agencija nisu čak bili izuzeti ni evakuirani državljani Bosne i Hercegovine, njih ukupno 14: Jamal Mosleh, Nabil El Tanany, Abdelhakim Gouda, Osman Mortaga, Nura Mortaga, Norhan Mortaga, Nermina El Ran, Karmel El Ran, Isra Ahmed Shehada, Safaa Ahmed Shehada, Aila Shahin, Laila Shahin, Sutka Elbarawy, Dalila Elbarawy. 

Da li će uslijediti detaljne sigurnosne provjere te koliko će bh. državljani i njihovi srodnici biti zadržani u kampu kod Mostara gdje vladaju katastrofalni uslovi za život još nije poznato.

Podsjećanja radi, dobar dio evakuiranih koji su večeras stigli u glavni grad su djeca te bi se bilo kakvo duže zadržavanje u neuslovnom kampu moglo negativno odraziti po njihovo zdravlje. 

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...