POLITIČKI MINUTI LANE PRLIĆ: "Ja sam sigurna da će biti usvojen Zakon koji se tiče registra pedofila"

"Trebalo je više od dvije godine da bude usvojen u Domu naroda u formi nacrta da bi uopšte moglo da dalje raspravljamo o zakonu".

  • Politika

  • 21. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 0

Ovog utorka u političkim minutama Jutarnjeg programa FTV-a gostovala je Lana Prlić, zastupnica u Parlamentu Federacije BiH.

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma konačno prijedlog zakona koji obuhvata formiranje registra osuđenih pedofila.

Da li ćemo napokon zaštiti našu djecu?

Treba li nam ovakav zakon na državnom nivou?

Govorilo se i o femicidu, radu Parlamenta i Vlade, setu fiskalnih zakona i izmjena Krivičnog zakona.

Ovoga jutra govorimo o posebno važnoj temi, riječ je o registru, pa da kažem takozvani registar pedofila. Prijedlog zakona, Vi ćete bolje pojasniti naziv. Dakle sutra, četvrta sjednica Federalnog parlamenta, tačnije nastavak sjednice. Jedna od tačaka dnevnog reda jeste i taj registar pedofila. Šta tačno podrazumijeva taj prijedlog zakona i šta mislite da li će uopšte biti volje za njegovo usvajanje?

"Pa ja sam sigurna da će biti volje za njegovo usvajanje iz razloga što ovaj zakon je zaista evo četiri godine, skoro petu godinu u parlamentarnoj proceduri. Od 2019. godine je zakon u parlamentarnoj proceduri, mene kao predlagača u Zastupničkom domu i kolega Žuljevića i Duvnjaka u prošlom mandatu u Domu naroda.

Trebalo je preko dvije godine da bude usvojen u Domu naroda u formi nacrta da bi uopšte mogli da dalje raspravljamo o zakonu. U decembru prošle godine kada smo poslali prijedlog zakona, u međuvremenu između ovog dana i slanja prijedloga mi smo stvari usaglasili i to sa Federalnim ministarstvom pravde kao i sa kolegama koji su dali svoj doprinos u pravljenju, odnosno ispravljanju nekih tehničkih stvari i sitnica u ovom zakonu koje zaista mogu da poboljšaju zakon. Mi smo bili otvoreni za svaki vid takve saradnje.

Dvadeset i petog jula je ovaj zakon trebao biti, ustvari bio je dvadeset petog jula na sjednici i upravo su sve kolege i kolegice iz Predstavničkog doma glasale ZA da se ovaj zakon uvrsti na dnevni red četvrte redovne sjednice dvadeset petog jula i zato sam u potpunosti sigurna da će sutra zaista svi ili velika većina podržati ovaj zakon i to mi je zaista i cilj, mene i kolege Žuljevića kao predlagača".

Uistinu dug vremenski period dakle od predlaganja do uopšte stavljanja na dnevni red, ali sudeći po tom glasanju za stavljanje na dnevni red čini se da bi moglo onda zapravo i biti većine za njegovo usvajanje. Možda čak i jednoglasno da bude usvojeno što bi nekako bilo i razumljivo. U čijoj nadležnosti će biti taj takozvani registar pedofila?

"Znači to je skraćeno, to je registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala na djeci, maloljetnicima kolokvijalno svi ga zovemo registar pedofila i drago mi je što će sutra biti na dnevnom redu i što nema ime ničijeg djeteta ustvari. Dosta evo recimo u zemljama regiona takvi registri se nazivaju po nekim slučajevima koji su se desili. Drago mi je da ne nosi ime ničijeg djeteta, jer to je ustvari najveći strah bio.

Registar pedofila ima dvije vrlo bitne stvari. Prva je da je on tajan i trajan. Znači pristup ima samo tužilaštva odnosno uprave policije, a trajan je u smislu da se iz tog registra nikada ne brišu unesena lica. Druga bitna stvar je da ovaj zakon podrazumijeva da svaka ustanova koja direktno ili indirektno radi sa djecom i omladinom, pri zapošljavanju, recimo raspiše se konkurs i prijave se ljudi na radno mjesto profesora profesorice fizičkog u nekoj osnovnoj školi ili ne znam trenera u nekom udruženju ili omladinskom klubu itd.... Ta ustanova je dužna da taj spisak kandidata koji su se prijavili na konkurs proslijedi Tužilaštvu odnosno upravi policije da oni provjere da li se neko od tih lica nalazi u registru.

Ukoliko se nalazi ta osoba ne mora dalje nastaviti sa konkursnom procedurom, ukoliko se ne nalazi naravno normalno nastavlja sa konkursnom procedurom. To će ustvari spriječiti mogućnost vraćanja na posao odnosno u neposrednu blizinu sa djecom i omladinom osuđenih pedofila kao što smo prošle godine nekad u ovo doba imali onaj slučaj na Grbavici".

Dakle bit će u nadležnosti tužilaštva. Firme će moći da pristupe tim informacija odnosno je li da proslijede zahtjev pa će tužilaštvo da vidi. Zbog čega prema ovom projedlogu taj registar nije javan?

"To je odlično pitanje iz razloga što jako puno smo diskutovali o tome i u javnosti se jako puno priča o tome zašto registar nije javan. Praksa svake zemlje koja je donosila registar u početku je bio da je on tajan. E sad tu ima još jedan momenat. Ja nisam pravnik međutim pričala sam sa dosta pravnika koji su i sami rekli da otvarajući taj registar da bude javan mi imamo onda problem sa porodicom presuđenog pedofila iz razloga što taj presuđeni pedofil možda ima djecu, možda ima sestru, kćerku, roditelje i tako dalje koji bi u društvu bili jako stigmatizirani zbog činjenice da je neko njihov osuđeni pedofil. Mi smo vrlo malo društvo i zajednica i bojimo se da bi onda se doveli u situacije da će ljude još više biti strah da prijavljuju tako nešto i da ćemo uraditi stigmatizaciju članova porodice". 

(Federalna.ba

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...