SECOND HAND FEMINISTICE: Prava žena samo na radionicama ambasada, kada se glasa, čuvaju partnere iz SNSD-a

Pokretanje smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca iz SNSD-a jučer je zatraženo u pismu koje je potpisalo 11 državnih parlamentaraca. Razlog je nasilje Košarca nad bivšom suprugom, a u pismu se navodi da moralno nije prihvatljivo da on bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

  • Mini market

  • 21. Nov. 2023  

  • 0

"Odluka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da usvoji Rezoluciju o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH je ohrabrujuća kao izraz volje državne vlasti da se konačno stane u kraj ovom rastućem problemu, ali je istovremeno poražavajuće odbijanje zastupnika vladajućih stranaka, a naročito zastupnica, da potpišu inicijativu kojom se ova Rezolucija dijelom provodi u djelo smjenom državnog ministra optuživanog za porodično nasilje."

Objavila je ovo danas Aida Obuća, potpredsjednica Stranke demokratske akcije i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Doma naroda Parlamenta FBiH, koja kađže da „naročito kao žena“, pozdravlja usvojenu Rezoluciju, ali i inicijativu za smjenu ministra Staše Košarca, čija je bivša supruga i u Parlamentarnoj skupštini BiH svjedočila o groznom nasilju kojeg je trpjela, piše Stav.ba.

"Kadrovi SDA na svim nivoima vlasti će podržati usvajanje svake odluke koja će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, što je potvrđeno i podrškom Rezoluciji u Predstavničkom domu, ali i inicijativi za smjenu ministra Košarca.

Pozivam zastupnike vladajućih stranaka, a naročito zastupnice stranaka „Trojke“ koje nisu potpisale inicijativu – (Sabina Ćudić, Mia Karamehić – Abazović, Rejhana Dervišević, Ermina Salkičević -Didarević) da, kada smjena dođe na dnevni red Predstavničkog doma, potrebu zaštite žena i zaustavljanja rastućeg nasilja koje sve češće ima fatalne posljedice stave ispred stranačkih interesa i ličnog komoditeta. U suprotnom će pokazati da im je zaštita žena samo deklarativno opredjeljenje koje je podređeno pozicijama u vlasti i pripadajućim benefitima“, napisala je Obuća, zaključujući: „Krajnje je vrijeme da se sa riječi pređe na djela i da se nasilje nad ženama počne sankcionisati i sprječavati konkretnim postupcima, a smjena ministra optuženog za porodično nasilje je upravo jedan važan korak u tom pravcu.“

Nešto ranije tokom dana oglasila se na svom Twitter profilu i Aleksandra Pandurević koja je bila još i oštrija.

"Da li je moguće da četiri žene, feministkinje, smatraju normalnim da ministar bude nasilnik i da nisu potpisale inicijativu za smjenu!? To su Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Mia Karamehić-Abazović i Ermina Salkičević Dizdarević. Svaka čast Aidi Baručiji koja je potpisala", objavila je, dodajući "Baručija je jedina koja je pokazala da je čovjek. A ove četiri dame, više nikada da ne progovore o femicidu i nasilju nad ženama jer su danas pokazale šta o tom zaista misle i koliko im nedostaje empatije. Dok žene štite nasilnike, boljitka neće biti", naglasila je Pandurević.

Pokretanje smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca iz SNSD-a jučer je zatraženo u pismu koje je potpisalo 11 državnih parlamentaraca. Razlog je nasilje Košarca nad bivšom suprugom, a u pismu se navodi da moralno nije prihvatljivo da on bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ovu inicijativu potpisalo je 11 zastupnika, a to su: Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...