BRANISLAV BORENOVIĆ ZA "SB" O INICIJATIVI ZA SMJENU STAŠE KOŠARCA: "Glasanje će biti trenutak istine i pokazatelj ko je protiv nasilja nad ženama tek deklarativno"

Mnogima, pa i bivšoj SDS-ovoj parlamentarki Aleksandri Pandurević je prvo za oko zapela frapantna činjenica da inicijativu nisu potpisale četiri parlamentarke – Sabina Ćudić (Naša stranka), Rejhana Dervišević (SDP), Mia Karamehić-Abazović (Narod i pravda) i Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP).

  • Politika

  • 22. Nov. 2023  22. Nov. 2023

  • 4

Piše: Darko Omeragić

Iako je od svjedočenja novinarke Sanje Stanković , bivše supruge ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca pred Privremenom istražnom komisijom za stanje u pravosuđu BiH tokom kojeg je govorila o tome kako je trpila nasilje u porodici od tadašnjeg supruga prošlo punih 16 mjeseci još uvijek se nazire ni krivični ni politički epilog ovog skandala.

Šta više, skandal postaje još veći nakon što je na vidjelo izašlo svo licemjerstvo pojedinih visokopozicioniranih bh. političara, a posebno političarki. Dakle, Sanja Stanković nije uspjela "ubijediti" lidera SNSD-a Milorada Dodika da je njegov omiljeni ministar u nedavnoj prošlosti itekako argumentovano prozvan za nasilje nad bivšom suprugom i da bi ga zbog toga trebalo ukloniti s pozicije, a stvar je postala još gora kada ni pravosuđu nisu bile dovoljne prijave i svjedočenje Sanje Stanković o zlostavljanju koje je trpila tokom braka s Košarcem. Lideru SNSD-a ni na kraj pameti nije bilo da se Košarca skloni s funkcije i da pravosuđu "dopusti" da ga procesuira, pa da nakon toga javnost dobije punu istinu o ovoj mučnoj priči.

KOGA JE PROGUTAO MRAK

A prema tvrdnjama njegove bivše supruge, Košarac je u trenutku kada se za njega udala bio proizvođač gljiva i nasilnik koji joj je govorio da će progutati mrak i "da će naći doktora koji će naći doktora koji će joj reći da je luda". Prilikom tog svjedočenja Sanja Stanković je dobila "punu podršku i saosjećanje članova Komisije" koji su njeno svjedočenje poslali istražnim organima, a svi znamo kako su istražni organi "efikasni" kada se treba baviti bilo kakvim malverzacijama "VIP političara" u BiH. Da stvar bude još gora, ono o čemu je Stankovića govorila prije 16 mjeseci ni tada nije bila novost jer je o zlostavljanju od Košarca javnost obavijestila još prije tri godine.

Priča o neprocesuiranom i neosumnjičenom ministru ovih dana ponovo je aktuelizirana nakon što je 11 državnih poslanika potpisalo inicijativu za smjenu ministra Košarca i proslijedilo je predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinku Čavari . Mnogima, pa i bivšoj SDS-ovoj parlamentarki Aleksandri Pandurević prvo je za oko zapela frapantna činjenica da inicijativu nisu potpisale četiri parlamentarke – Sabina Ćudić (Naša stranka), Rejhana Dervišević (SDP), Mia Karamehić-Abazović (Narod i pravda) i Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP).

“Da li je moguće da četiri žene, feministkinje, smatraju normalnim da ministar bude nasilnik i da nisu potpisale inicijativu za smjenu”, upitala je Pandurević i dodala:

"Svaka čast Aidi Baručiji iz Naše stranke koja je potpisala. Baručija je jedina koja je pokazala da je čovjek. A ove četiri dame, više nikada da ne progovore o femicidu i nasilju nad ženama jer su danas pokazale šta o tome zaista misle i koliko im nedostaje empatije. Dok žene štite nasilnike, bolja neće biti!"

Priča o “borbi” za prava žena i “oštroj” osudi svakog oblika nasilja nad ženama bi mogla otići u krajnje licemjerstvo ako za nekoliko sedmica kada se na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH nađe smjena Staše Košarca, a protiv nje budu i Jasmin Imamović, Rejhana Dervišević, Saša Magazinović, Albin Muslić i Ermina Salkičević-Dizdarević (sve redom članovi vladajuće koalicije), ali i drugi “deklarativni podržavaoci” svega korisnog u našoj zemlji. Njih petoro predložilo je Rezolucije o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini koju je prije dva dana jednoglasno usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH. Rezolucija je puna  načelnih “oštrih osuda” i “apela” (dakle, ničega) I ništa ne donosi bez njene realizacije. A smjena Staše Košarca bila bi upravo to- konkretno djelovanje. Glasanje o smjeni Košarca će za ove i druge poslanike i poslanice biti prilika da s praznih riječi pređu na djela i Dodikovom ministru pokažu da postoji politička ako već nema krivične odgovornosti za ovako teške optužbe.

Predsjednik PDP-a i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Branislav Borenović za “Slobodnu Bosnu” kaže:

"Nakon Rezolucije koju smo JEDNOGLASNO usvojili u Predstavničkom domu u vezi osude svakog nasilja nad ženama mislim da je bila potpuno opravdana i razumna inicijativa  jedne grupe poslanika iz većeg broja političkih subjekata o smjeni ministra Košarca, a sve u svjetlu onoga što je o njemu. govorila njegova bivša supruga na Istražnoj komisiji, a u vezi sa nasiljem u porodici. Postoji jasna argumentacija za njegovu sjenu kojom želimo sačuvati integritet i kredibilitet javne pozicije institucija ove zemlje i da osim deklarativnih rezolucija s riječi pređemo na djela i na taj način provedemo tu rezoluciju. To bi bila konkretizacija rezolucije o osudi nasilja nad ženama i pokazatelj da je Parlament spreman da s riječi, odnosno s velikih priča koje imamo pogotovo nakon ubistava žena pređe na djela i počistimo naše vlastito političko i javno dvorište.. Imam osjećaj da se tek kada treba djelovati pojedinci i pojedinke ućute."

Borenović je u ovom trenutku vrlo oprezan kada govori o tim pojedincima i pojedincima, ali ne sumnja da će se vrlo brzo otkriti ko su oni/one.

"Glasanje na sjednici Parlamenta koje očekujem za nekoliko sedmica pokazat će da li se ovdje radi samo o deklarativnoj podršci i osudi nasilja ili o konkretnom djelovanju."

GRAĐANI SE POŽALILI, INSTITUCIJE ODŠUTILE

Incijativu o smjeni Staše Košarca potpisalo je samo 11 poslanika, pa se već golim okom vidi da je čak tri četvrtine državnih poslanika vrlo suzdržano ili protiv njegove smjene.

"Evo još jednom ću ponoviti – glasanje će pokazati ko zaista i suštinski želi da se bori protiv nasilja nad ženama, a ko to radi deklarativno. Tu bih stavio tačku. Glasanje svakog od 42 poslanika pokazat će da li se prema ozbiljnoj društvenoj anomaliji i poremećaju i gnusnim radnjama ponašamo samo deklarativno ili ćemo nešto konkretno uraditi. Mislim da je dobra odluka da smo građani dali priliku da na Privremenoj istražnoj komisiji o stanju u pravosuđu BiH iznesu svoje primjedbe i svjedoče. Mi smo sve to dostavili nadležnim institucijama koje nam nisu dale povratnu informaciju. Sve što smo mi mogli je da podnesemo inicijativu za smjenu ministra Košarca i da pokažemo da smo ozbiljni i da svoj posao radimo odgovorno", rekao nam je Borenović.

Predsjednik PDP-a kaže da smo vidjeli na primjerima posljednjih nekoliko ovogodišnjih ubistava žena u BiH kako to izgleda kada institucije ne rade. Nažalost, i na primjeru Sanje Stanković i drugih građana koji su se Istražnoj komisiji požalili na nerad pravosudnih institucija to se isto vidi.

"Iako sam oprezan čovjek uvijek sam bio britkog jezika, ali ne bih da ulazim u motiv pojedinih poslanika koji nisu potpisali inicijativu za smjenu ministra Košarca. Biću oprezan sve do trenutka glasanja u Parlamentu BiH kada ću vidjeti da li smo svi spremni da glasamo ispravno bez obzira na boju političke knjižice i bez straha od zamjeranja nekom važnom faktoru u koaliciji, što bi za mene bilo zatrašujuće, te da li postoji ozbiljna i stvarna volja za prelazak sa širokopojasne priče na konkretne poteze Parlamenta BiH. Je li ovdje toliko bitan jedan čovjek koji ima moć da presuđuje, prosuđuje i odlučuje ko je kriv, a ko nije i da se nezamjeranjem njemu, Dodiku (prvom čovjeku koalicije na nivou BiH) zauzimaju potpuno amoralni stavovi koji su suprotni stavovima javnosti i grupe poslanika koja traži Košarčevu smjenu. Glasanje će biti trenutak istine", zaključuje Borenović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...