IZRAELSKI MINISTAR BIJESAN ZBOG DOGOVORA S HAMASOM: "Oni su to željeli više od ičega"

Hamas i izraelska vlada dogovorili su četverodnevni prekid vatre i razmjenu 50 talaca za palestinske zatvorenike. Prekid vatre trebao bi početi u četvrtak u 10 sati ujutro po mjesnom vremenu (08,00 GMT), po Hamasu. 

  • Svijet

  • 22. Nov. 2023  

  • 0

Izraelski desničarski ministar sigurnosti Itamar Ben-Gvir ponovio je da se protivi dogovoru s Hamasom o četverodnevnom prekidu vatre, koji bi trebao stupiti na snagu u četvrtak ujutro, i puštanju na slobodu desetaka talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike. "Hamas je želio ovu stanku više od ičega", napisao je Ben-Gvir u srijedu na platformi X, prenosi Hina.

U dugoj objavi ministar je napisao da je Hamas želio pustiti na slobodu žene i djecu koje je držao kao taoce jer su zbog njih bili izloženi prevelikom "međunarodnom pritisku". Hamas je "zauzvrat htio gorivo, puštanje na slobodu terorista, prekid vojnih operacija i čak zabranu letenja. Sve su to dobili", napisao je.

Prekid vatre dat će Hamasu vrijeme da se opskrbi i preustroji, ustvrdio je, dodajući da Izrael ponavlja pogreške iz prošlosti.

Referirao se na dogovor iz 2011. koji je kontroverzan u Izraelu sve do danas. Tada je na slobodu bilo pušteno više od 1000 palestinskih zatvorenika, uključujući vođu Hamasa u Pojasu Gaze, Jahju Sinvara, u zamjenu za izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojeg je Hamas držao pet godina. 

Ben-Gvir je isključen iz ratnog kabineta premijera Netanyahua. Hamas drži 240 talaca pošto je u napadu na Izrael 7. listopada ubio 1200 ljudi.

Hamas i izraelska vlada dogovorili su četverodnevni prekid vatre i razmjenu 50 talaca za palestinske zatvorenike. Prekid vatre trebao bi početi u četvrtak u 10 sati ujutro po mjesnom vremenu (08,00 GMT), po Hamasu. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...