ALARMANTNO: Albanski premijer Edi Rama zatražio da NATO pošalje veći broj vojnika na Kosovo…

Rama je naveo da je slučaj Banjska ukazao na visok rizik od destabilizacije i eskalacije situacije.

  • Regija

  • 23. Nov. 2023  

  • 1

Edi Rama, premijer Albanije, zatražio je dodatne trupe NATO-a na Kosovu. Prema njegovim riječima, ovo će garantirati sgurnost i nedodirljivost Kosova.

Rama je ove komentare dao na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, premijerom Sjeverne Makedonije, predsjednikom Hrvatske, premijerom Crne Gore i premijerom Slovenije.

„Uprkos pojačanim pozivima na povećanje trupa koje bi trebalo da garantiraju stabilnost i apsolutnu nedodirljivost Kosova, dogodio se tragični čin koji treba smatrati upozorenjem, a ne sporadičnim događajem i koje se ne smije ponoviti ni pod kojim okolnostima. Također sam danas na sastanku istakao neophodnost povećanja broja NATO snaga na Kosovu i neophodnost garantiranja granice Kosova i Srbije“, izjavio je Rama.

On je dodao da je granica između Kosova i Srbije izvan kontrole i da se koristi za trgovinu oružja i droge.

Rama je naveo da je slučaj Banjska ukazao na visok rizik od destabilizacije i eskalacije situacije:

„…I neophodnost osiguravanja granice između Kosova i Srbije, koja je zapravo izmakla kontroli i koja je u službi ilegalne trgovine oružjem i drogom, koja se zatim miješa, kao što svi znamo, sa političkom aktivnošću, sa ultranacionalističkom pozadinom, što izaziva ozbiljne devijacije kao što je Banjska, gdje je život izgubio policajac Republike Kosovo i gdje je jasno naglašen visok rizik od destabilizacije i eskalacije sukoba koji ima samo jedno mjesto rješavanja – u dijalogu EU između Kosova i Srbije“, kazao je Rama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...