ANDREJ PLENKOVIĆ RAZOČARAN: "Rezultat izbora u Nizozemskoj nije dobar"

Komentirajući rezultate nizozemskih izbora Plenković je novinarima rekao da Nizozemska ima "izrazito fragmentiranu političku scenu", što "kod njih kreira neizvjesnu političku situaciju". 

  • Evropa

  • 23. Nov. 2023  

  • 2

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da rezultat izbora u Nizozemskoj, na kojima je pobijedio antievropski krajnje desni populist Geert Wilders, "nije dobar", ali i da postoji mogućnost da Wilders ne uspije formirati vladu.

Wilders počinje tražiti koalicijske partnere nakon što je njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojila 37 od 150 mjesta u parlamentu, dok je 25 mjesta pripalo zajedničkoj listi Laburista i Zelenih te 24 mjesta konzervativnoj Narodnoj stranki za slobodu i demokraciju (VVD) Marka Ruttea, premijera u odlasku.

"U svakom slučaju, rezultat nije dobar"

Komentirajući rezultate nizozemskih izbora Plenković je novinarima rekao da Nizozemska ima "izrazito fragmentiranu političku scenu", što "kod njih kreira neizvjesnu političku situaciju". 

"Imamo dva scenarija. Jedan u kojem će Wilders biti dio mogućih koalicija, a jedan koji će biti bez njega. U svakom slučaju, rezultat nije dobar", rekao je Plenković. 

Na pitanje misli li da će se rezultati izbora u Nizozemskoj odraziti i na izbore u drugim zemljama, Plenković je odgovorio da su krize utjecale na raspoloženje birača. 

"Hrvatska ostala stabilna i čvrsta"

"Trend je generalan u Europi da je toliko kriza bilo, imali smo terorističke prijetnje, covid, agresiju na Ukrajinu, imamo sada veliki rat na Bliskom istoku nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael, imamo valove nezakonitih migracija, brojne prosvjede, imamo puno problema - ekonomskih, financijskih, političkih, sigurnosnih, koji se reflektiraju na raspoloženje birača", rekao je premijer.

Plenković smatra da je Hrvatska u tom smislu "ostala stabilna i čvrsta ekonomski, financijski, socijalno, razvojno, pa i politički". 

"Ne možemo mi sada očekivati da se rezultati u Nizozemskoj prepišu svugdje u Europi, pogledajte druge rezultate izbora", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...