POKUŠALI KUPITI POZNATOG GLUMCA: Izraelski lobi u Americi ponudio 20 miliona dolara protukandidatu Palestinke Rashide Tlaib

Palestinsko-američka članica Kongres Rashid Tlaib suočena je posljednjih sedmica s intenzivnim pritiskom zbog svojih kritika vojnih operacija izraelske vojske u Gazi.

  • Svijet

  • 23. Nov. 2023  

  • 1

Kandidat za Senat, poznati Holivudski glumac Hill Harper, kaže da je izraelski lobi “zagušio” američki politički sistem nakon što ga je biznismen povezan s proizraelskom grupom pokušao regrutirati, piše Stav.ba.

Istaknutom glumcu, a sada političaru u Michigenu, ponuđeno je 20 miliona dolara da bude protukandidat na unutarstranačkim izborima demokratskoj kongresmenki palestinskih korijena Rashidi Tlaib.

“Jedan od najvećih donatora AIPAC-a (Američko-izraelski komitet za javne poslove) ponudio mi je 20 miliona dolara ako odustanem od trke za američki Senat i kandidiram se protiv Rashide Tlaib (za Zastupnički dom)”, napisao je kandidat demokrata za Senat Hill Harper na X-u. “Rekao sam ne. Neću da mi neko šefuje, da budem maltretiran ili kupljen.”

“Neću se kandidirati protiv jedine palestinske Amerikanke u Kongresu samo zato što je ne vole neki ‘posebni interesi’”, dodao je.

Palestinsko-američka članica Kongres Rashid Tlaib suočena je posljednjih sedmica s intenzivnim pritiskom zbog svojih kritika vojnih operacija izraelske vojske u Gazi. Zastupnički dom usvojio je u novembru, na prijedlog republikanaca, rezoluciju kojom je osuđuje zbog njenih komentara, odnosno samo zbog iznošenja njenog vlastitog mišljenja.

Harper u svojoj objavi nije imenovao donatora, ali u intervjuu za CNN portparol njegove kampanje Karthik Ganapathy identificirao je biznismena iz Michigana Lindena Nelsona kao osobu koja je ponudila finansijsku podršku.

alt

AIPAC (Američko-izraelski komitet za javne poslove)

Nelson nije odmah odgovorio na CNN-ove mailove i telefonske poruke u srijedu popodne.

Politico, koji je prvi izvijestio o Harperovoj tvrdnji, rekao je da je nakratko stupio u kontakt s Nelsonom, ali da je ovaj brzo prekinuo poziv i nije odgovorio na naknadne poruke.

CNN je telefonom kontaktirao Harpera u srijedu, ali je on pitanja uputio Ganapathyju.

Ganapathy je za CNN rekao da je Harper primio Nelsonov poziv 16. oktobra i dodao da je to uključivalo ponudu za 10 miliona dolara doprinosa i osiguravanje još 10 miliona dolara plaćanjem dodatnih troškova koje će imati kandidat.

Harper, koji se prvi put kandidira za Kongres – poznat po svojim ulogama u televizijskim serijama The Good Doctor i CSI: NY – suočava se s teškim izazovom u utrci sa šest demokrata i osam republikanaca od kojih će neko zamijeniti demokratsku senatorku Debbie Stabenow koja odlazi u penziju.

“Imao sam uspješnu glumačku karijeru, nisam neko ko je odrastao misleći da želim da budem političar”, rekao je.

“Kandidiram se jer želim da razbijem vladanje “specijalnih interesa’ bogatih u našoj politici, bilo da je to izraelski lobi, NRA ili Big Pharma”, dodao je.

Harper se nedavno pozicionirao nasuprot stavu Bidenove administracije o ratu u Pojasu Gaze pozivajući u svojoj izjavi na prekid vatre. Dogodilo se to 10. novembra, dakle nakon Nelsonove “nemoralne” ponude.

Rashida Tlaib otvoreni je kritičar Izraela i dugo se suočava s pritiscima AIPAC-a. Od izbijanja izraelsko-palestinskog rata postala je jedan od najistaknutijih zastupnika među onima koji pozivaju na prekid vatre.

U objavi na društvenim mrežama Tlaib je optužila američkog predsjednika Joea Bidena, lidera njene Demokratske stranke, da podržava “genocid nad palestinskim narodom” davanjem bezuvjetne vojne podrške Izraelu.

Ranije ovog mjeseca, značajan broj demokratskih članova Kongresa pridružio se republikancima kako bi osudio Tlaib zbog njenih komentara o ratu, koji su kritičari ocijenili kao antisemitski.

Tlaib je žestoko branila svoje stavove.

“Važno je razdvojiti ljude i vladu”, rekle je. “Ideja da je kritiziranje vlade Izraela antisemitizam postavlja vrlo opasan presedan”, naglasila je Rashida Tlaib.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...