"SJEDINJENE DRŽAVE ĆE BITI UZ VAS...": Ambasador Murphy javio se iz Mrkonjić Grada povodom Dana državnosti BiH

"Želim naglasiti nepokolebljivu predanost Sjedinjenih Država ovoj zemlji i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru", navodi Murphy

  • Vijesti

  • 24. Nov. 2023  24. Nov. 2023

  • 5

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy čestitao je Dan državnosti BiH iz Mrkonjić Grada naglasivši da će SAD uvijek biti uz BiH "dok radi na izgradnji mirne, sigurne i prospetitetne budućnosti za sve".

"Pozdrav iz Mrkonjić Grada. Stojim ispred zgrade u kojoj su 25. novembra 1943. godine vijećnici ZAVNOBiH-a potvrdili kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine i usvojili deklaraciju kojom su potvrdili odlučnost građana da Bosna i Hercegovina, citimiram, 'nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska - nego je i srpska i hrvatska i muslimanska.' Deklaracija jasno navodi da zemlja ne pripada samo jednoj skupini ili etničkoj grupi, nego da pripada svakom građaninu Bosne i Hercegovine", kaže Murphy.

Dodaje da je ta poruka bila važna 1943., a da je danas čak i važnija.

"Ovo mjesto kao mnoga druga mjesta u BiH, svjedoči o bogatoj i upečatljivoj historiji ove zemlje. Bosna i Hercegovina satkana je od različitih kultura, tradicija i iskustava što je proizvelo nešto jedinstveno u srcu Zapadnog Balkana i Evrope. Ta zajednička prošlost je most ka zajedničkoj budućnosti svih građana BiH, budućnosti u kojoj je BiH sigurno usidrena u euro-atlanskoj zajednici zemalja i njenim institucijama, gdje i pripada", kazao je.

Naglasio je trajnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država BiH i njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru.

"Sjedinjene Države će biti uz vas, uz Bosnu i Hercegovinu, sada i uvijek, dok radite na izgradnji mirne, sigurne i prospetitetne budućnosti za sve", zaključio je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...