„NACIONALIZAM JE NAJMOĆNIJA SEKULARNA IDEOLOGIJA“: Vodeći svjetski sociolog religije demontira ulogu crkve i političara u BiH i regionu…

Posebno je zanimljiv dio u kojem govori o ulozi Srpske pravoslavne crkve i politike.

  • Društvo

  • 25. Nov. 2023  

  • 1

Jose Casanova jedan je od vodećih svjetskih sociologa religije. Viši je suradnik u Centru Berkley, gdje se kroz rad fokusira na globalizaciju religije i sekularizaciju.

Njegovo najpoznatije djelo, „Javne religije u modernom svijetu“ postalo je klasik struke i prevedeno je na više jezika, uključujući japanski, arapski i turski. Casanova je za Al Jazeeru govorio o ulozi religije u globalizovanom svijetu, aktualnim međunarodnim temama kroz prizmu religije i potrebnim promjenama u modernim društvima.

Posebno je zanimljiv dio u kojem govori o ulozi Srpske pravoslavne crkve i politike.

Video pogledajte u nastavku!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...