POTPREDSJEDNIK FEDERACIJE BiH REFIK LENDO: "Zabrane u RS-u pokazuju da vlast tog entiteta ne poštuje zakone i prava građana"

“Takvom inat politikom neće postići nikakav rezultat", poručio je Lendo

  • Politika

  • 25. Nov. 2023  

  • 0

"Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) da zabrani manifestacije povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu pokazuje da vlast tog bosanskohercegovačkog entiteta ne poštuje važeće zakone ove države, te da svjesno uskraćuju prava građanima i protive se afirmaciji antifašističkih vrijednosti koje simbolizira 25. novembar", izjavio je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Istakao je da Ustav BiH propisuje da svi zakoni i propisi koji su važili na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku stupanja na snagu tog Ustava, među kojima je i Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine, ostaju važeći ukoliko nisu u suprotnosti sa Ustavom ili dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti.

“S obzirom da Parlamentarna skupština BiH nije donijela drugačiju odluku, jasno je da je 25. novembar kao Dan državnosti BiH zakonit praznik, čega su svjesni i u entitetu RS, s obzirom da su bezuspješno pred Ustavnim sudom BiH pokušali osporiti njegovu ustavnost. Uprkos toj činjenici, vlasti entiteta RS ne samo da ne poštuju važeće zakone već pokušavaju uskratiti prava građanima koji ih poštuju, te koji poštuju i vole državu u kojoj žive”, poručio je Lendo.

Dodao je da sprečavanje održavanja manifestacija povodom Dana državnosti BiH i posljednja smjena zamjenika načelnika Srebrenice Hamdije Fejzića zbog učešća u organizaciji događaja povodom državnih praznika posljednji su u nizu pokazatelja da entitetska vlast predvođena Miloradom Dodikom ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, zakone zemlje i da ne poštuju svoje sugrađane koji ne slijede njihove secesionističke politike.

“Takvom inat politikom neće postići nikakav rezultat, s obzirom da će 25. novembar ostati Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji se kao takav obilježavao i prije Milorada Dodika, a sasvim sigurno će se obilježavati i poslije njega”, poručio je Lendo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...