MINISTAR ODBRANE BiH ZUKAN HELEZ DAN DRŽAVNOSTI BiH OBILJEŽIO U BUGOJNU: Naša obaveza je razvijati BiH i graditi njenu budućnost

Helez je prvobitno na Šehidskom mezarju u Bugojnu položio cvijeće, zatim je posjetio spomenik ispred bugojanske Gimnazije.

  • Društvo

  • 25. Nov. 2023  

  • 0

Istaknuo je da je dužnost građana ove zemlje da čuvaju sjećanje na tekovine antifašističke borbe.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar odbrane BiH Zukan Helez povodom Dana državnosti BiH u Bugojnu je položio cvijeće na nekoliko lokacija.

Helez je prvobitno na Šehidskom mezarju u Bugojnu položio cvijeće, zatim je posjetio spomenik ispred bugojanske Gimnazije.

Prisutnima je čestitao Dan državnosti BiH prigodnim riječima.

“Danas je punih 80 godina od kako je održano prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Mrkonjić-Gradu. Na tom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH. ZAVNOBIH je našu domovinu proglasio državom jednakopravnih naroda, nastalu na stubovima tolerancije, solidarnosti i antifašizma. Potvrđene su historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska”, kazao je Helez.

Istaknuo je da je dužnost građana ove zemlje da čuvaju sjećanje na tekovine antifašističke borbe koje su obnovile državnost jedine nam domovine i tako stavile antifašizam u temelje bosanskohercegovačke državnosti.

“Svakodnevna dešavanja nas redovno podsjećaju da fašizam u raznim oblicima još uvijek živi svuda oko nas. Upravo zato mi nemamo pravo odustati. Naš zadatak je ponosno i uzdignute glave koračati u budućnost šireći ideju antifašizma, kao jedinu istinsku vrijednost, ideju oko koje se ponovo trebamo ujediniti. Naša obaveza je Bosnu i Hercegovinu stalno razvijati, graditi njenu budućnost kao suverene, stabilne i prosperitetne države, članice Evropske unije i NATO saveza. Još jednom, svim građanima Bugojna i BiH upućujem čestitke povodom Dana državnosti naše države”, naglasio je Helez, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...