MILORAD DODIK NA PALAMA VRIJEĐAO DRŽAVU: "Bosna i Hercegovina je ispregovarana država"

"Praveći sinergiju sa muslimanima u Sarajevu i međunarodnim faktorom ostali su na istom cilju, a to je potpisati Dejtonski sporazum i u međuvremenu ga razgraditi do mjere da je besmisleno postojanje RS“, naveo je Dodik.

  • Politika

  • 25. Nov. 2023  26. Nov. 2023

  • 5

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je država najvažnije pitanje Srba oko kojeg se moraju okupirati i ukazao na potrebu da se gradi da ne bi bila izlagana skrnavljenjima.

"Svi smo imali ideju koja je bila ispravna,RS i srpski narod. Ta ideja, ja dok stojim, računajte da smo u punom sastavu, sa mnom i sa mojom ekipom. Ali to nije sve, ne budemo li ostavili iza sebe ljude da na ovaj način poimaju RS i njenu budućnost, sve smo izgubili“ , rekao je Dodik u obraćanju na Palama gdje je svečano otvoren renovirani Mali dom, sjedište Asocijacije "Stvaraoci RS".

Predsjednik RS je podsjetio na stalni pritisak i osporavanje kojem je RS izložena, kao i da je Bosna i Hercegovina ispregovarana država, da je BiH ostala pod dominacijom međunarodnog faktora koji je održavao njeno postojanje, prenosi Alternativna televizija .

Praveći sinergiju sa muslimanima u Sarajevu i međunarodni faktori ostali su na istom cilju , a to je potpisati Dejtonski sporazum iu međuvremenu ga graditi do mjere da je besmisleno postojanje RS”, naveo je Dodik.

On je rekao da nisu računali da će se ideja o srpskoj državi toliko snažno ispoljiti da traje svih ovih 30 godina, kao i da RS nije mašta.

Dodik je ocijenio da je nacionalno odgovornija poslijeratna generacija u RS, te da su neprikosnoveno orijentisani prema srpskom narodu i srpskoj nacionalnoj državi.

Kada je riječ o pričama da će RS bankrotirati, Dodik kaže da će se prije desiti Njemačka, a pojavila se i odluka njemačkog Ustavnog suda u kojoj se kaže da im je rupa u budžetu 60 milijardi.

On je naveo da se RS gradi i da nema mjesta u njoj da se ne vidi napredak, naglasivši da su na prostoru Istočnog Sarajeva gotovo svi problemi riješeni.

RS se gradi

Dodik je podsjetio da su na svim važnim mjestima u RS izgrađene bolnice ili ih grade, navodeći primjer bolnice u Trebinju koju je nedavno posjetio i za koje kaže da će biti jedna od najsavremenijih.

On je podsjetio i na aerodrom u Trebinju čiju gradnju sprečava bošnjačka strana, a sada i Hrvatska , navodeći da je kompletnu izgradnju preuzela Vlada Srbije, ali da se zbog svega kasni kao i sa izgradnjom Buk Bijele.

"Ono što nas čeka da spasimo omladinu pritiska koji nanosi suvremeni život, da ih pokušamo dodatno obrazovati i razvijati. Iz naših školskih udžbenika biće izbačeni svi sadržaji već u narednoj godini, koji ne odgovaraju našoj tradiciji, istoriji i onome što mislimo da je tačno u toj istoriji. Odbijamo bilo kakvu priču o tome“, rekao je Dodik.

Dodik je ovom prilikom ponovio da je RS stabilna institucionalno, u političkom smislu i na unutrašnjem planu i da nema izazova koji bi mogli da je dovedu u pitanje.

„Otići ću na Sud kako bi razvio priču o BiH i vladavini prava“

Govoreći o procesu koji se vodi protiv njega pred Sudom BiH, Dodik je rekao da će otići tamo, ne zato što poštuje taj sud, nego zato što želi iskoristiti tu platformu kako bi devolvirao priču o BiH i vladavini prava.

"Otići ću na sud jer je to toliko besmisleno da samo na početku može izgledati da neko ima prednost i da ono što ćemo mi tamo pokušati riješiti nosi sa sobom činjenicu da se presudi negativno i da se osudim, ali to bi značilo samo još jedan dokaz o besmislu BiH“, poručio je Dodik, istakavši da borba za RS traje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...