PROFESOR DANIEL SERWER: "Mnogi žele da Crnu Goru odvedu na istok, oni koji tvrde da hoće Evropu sad..."

(...) malo su uradili da pokažu da im je EU prioritet"

  • Regija

  • 28. Nov. 2023  28. Nov. 2023

  • 0

Profesor na američkom Univerzitetu "John Hopkins", Daniel Serwer, je komentarišući aktuelnu društveno-političku situaciju u Crnoj Gori, novu crnogorsku Vladu okarakterisao kao prosrpsku i prorusku.

Kaže i da ne zna koliko bi nova izvršna vlast u Crnoj Gori mogla da potraje, niti je, kako dodaje, toliko siguran da je ona raznolikog sastava kako možda izgleda.

"Oni koji tvrde da hoće Evropu sad uradili su vrlo malo da pokažu da je to njihov prioritet", poručuje Serwer.

Iz SAD-a je ranije poručeno da su zabrinuti povodom formiranja vlade, zbog koalicije ZBCG koja ne odražava zapadne vrijednosti. Ipak, čini se da ni SAD, ali ni EU nisu bili proaktivni u pomaganju i rješavanju temeljnih uzroka napetosti u regionu.

Serwer za Analitiku napominje da ta nepažnja, ukoliko Crnogorci dozvole, može da nas odvede u Moskvu i Beograd, umjesto u Brisel i Vašington.

Mandić će uticati na vanjsku politiku Crne Gore

Upitan koliko bi se izbor Andrije Mandića na mjesto predsjednika Skupštine mogao odraziti na spoljnopolitički kurs Crne Gore, Serwer očekuje da će imati veliki uticaj vanjsku politiku zemlje.

"Ali, postoje i mnogi drugi koji žele Crnu Goru da odvedu na istok, a ne na Zapad", upozorava Serwer.

Komentarišući izjavu predsjednika Ukrajine “da bi svijet trebalo da obrati više pažnje na Balkan jer postoje informacije da će se Rusija pobrinuti da jedna balkanska zemlja zarati s drugom“, Server smatra da je Zelenski u pravu.

Stava je da što više problema Rusija izazove na Balkanu, to će Putinu biti bolje.

"Međunarodni subjekti pokazali su malo hrabrosti u suočavanju sa Rusijom i njenim punomoćnicima na Balkanu", smatra Server.

Serwer je u više navrata upozoravao na destabilizirajuće aktivnosti Srbije u regionu. Ipak, čini se da predsjednik te zemlje, Aleksandar Vučić i dalje uživa podršku određenih ambasadora.

On navodi da navodi da se Crna Gora, ali i zemlje iz okruženja mogu suprotstaviti štetnim uticajima iz susjedne zemlje, ukoliko to žele.

"Niko ne smije dozvoliti da strani ambasadori određuju sudbinu zemalja", zaključuje Serwer.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...