JUTARNJI KOMENTAR BIVŠEG MINISTRA MUP-a KS: "Sad sve što mi pričamo otprilike to je u fazi špekulacija. Zna Helez i..."

(...) znat će tužilaštvo.

  • Politika

  • 29. Nov. 2023  30. Nov. 2023

  • 2

Ove srijede u političkim minutama na FTV-u govorio je Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kakva je sigurnosna situacija u zemlji?

Kako gleda na navode o postojanju ruskih vojnih kampova u RS-u? Koliki je uticaj Rusije u BiH? Jesmo li pod stvarnom ili prividnom tenzijom?

Najprije se evo nekako osvrnimo na te posljednje navode ministra Zukana Heleza dakle o postojanju vojnih kampova, Ruskih vojnih kampova u Republici Srpskoj. EUFOR se oglasio, oglasila se i OSA kažu nemaju nikakve informacije, nemaju nikakve dokaze o postojanju bilo kakvih paravojnih formacija u Bosni i Hercegovini. Kako je moguće da ministar Helez onda iznosi ovakve navode, kako gledate na to?

"Ministar Helez je rekao da on ima dokaze za ono što govori i ne čini mi se da je on neozbiljan čovjek. Vodi Ministarstvo odbrane koje je vrlo bitno u Bosni i Hercegovini. Mislim da će on morati objasniti. Evo već objašnjava i u tužilaštvu ovu vijest u svojstvu svjedoka, koje informacije ima i koje ima dokaze kojim će potkrijepiti te informacije koje je iznio u javnost. Tačno, te informacije su uznemirile javnost sa jedne strane, a sad ćemo vidjeti dalje u daljem toku da li je uznemirio samo javnost ili možda i neke druge krugove koji su uznemireni sa njegovom pričom i sa njegovim informacijama. Uvijek sam govorio ne znam zašto ljudi imaju taj poriv, zašto imaju želju da prvo izađu s nekim takvim vrstom informacija u javnost, a onda nadležnim institucijama. Ako vi kao čovjek koji ste na čelu neke institucije ne vjerujete svojim kolegama iz drugih institucija onda stvarno nešto nije, onda je veliki problem. Mislim da je trebao to dati prvo Tužilaštvu pa onda objaviti ako nije zadovoljan radom Tužilaštva onda to iznijeti u javnost tu vrstu informacija. Prema tome doći će se do te istine, reći će odakle informacije. Da li su tačne informacije, provjerit će se i od kada su te informacije ako ima nešto u toj čitavoj priči onda će se vidjeti od kada su te informacije. Opet kažem, mislim da nije toliko neozbiljan da bi izašao u javnost sa nečim za šta nema dokaza i što ne može potkrijepiti dokazima“.

Kako onda komentirate ovo da EUFOR i OSA nemaju nikakvu informaciju, je li uopšte moguće dakle da ministar Helez ima informacije, a da EUFOR i OSA to nemaju?

"Pa jednostavno meni je drago što su i OSA i EUFOR tako brzo reagovali. U mnogim slučajevima im trebaju dani i mjeseci da reaguju po nekim stvarima. Svi su reagovali, čak i tužilac eto uzeli ste mi riječ iz usta, čak i tužilaštvo. Odjedanput po ovoj priči svi su skočili. Pa mi smo imali unazad par mjeseci izjavu jednog ministra da se prisluškujemo. Pa ne vidjeh da je neko formirao predmet i da je neko oko toga napravio neku priču, što je vrlo bitno. Ništa nije manje uznemiravajuće nego ovo što je sada. Imamo neke probleme i sa pojedinim ministrima, nasiljem i tako dalje u porodici pa predmet se ne napravi. Niko nije provjeravao te informacije. Međutim ako je to sada nešto novo, ta promjena da će se djelovati po svemu onda sam ja za. Ja to čestitam. Međutim morat će onda i oni objasniti ako on pokaže dokaz i dokaže se da ima nekih, da ima istine u njegovim informacijama. Onda Boga mi imat će problem službe koje drugačije misle. Prema tome ne djeluje mi, ja znam gospodina Heleza, on uopšte nije čovjek šarlatan koji bi sad izašao sa nekom pričom koja nema pokriće. E koliko su mu ti dokazi kvalitetno pokriće, sve je do tužilaštva. Sad sve što mi pričamo otprilike to je u fazi špekulacija. Zna Helez i znat će tužilaštvo".

Dakle svakako su naredni koraci samo u rukama Tužilaštvu Bosne i Hercegovine?

"Pa jesu, ovo sve što mi pričamo sada tužilaštvo će provjeriti na kraju krajeva. Dakle, kažem da li su tačne informacije, da li ima dokaza za te informacije, od kada su te informacije? Bez obzira ako su te informacije o kojima Helez govori i starije morat će neko objasniti. Ako je to bilo, zašto je bilo? Bojim se, mislim puno toga sam prošao, nije on samo uznemirio javnost, ja mislim da su neki uznemireni sad s pravom ili ne ali da su i neki drugi krugovi uznemireni“. 

(Federalna.ba

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...