NOVEMBAR MU PROPAO, SAD TRAŽI DRUGI TERMIN: Dodik kaže da se radi na organizaciji njegovog sastanka sa Putinom

“Ovih dana se traži prostor za taj odlazak i kada se sve dogovori, otputovaću u Moskvu”, rekao je Dodik dodavši kako je prvobitni termin odgođen zbog “neodložnih obaveza i putovanja Putina”.

  • Politika

  • 29. Nov. 2023  

  • 2

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oglasio se povodom posjete Rusiji koju je ranije najavljivao u prvoj sedmici novembra. Uprkos upozorenjima sa Zapada "da budućnost BiH vodi preko Brisela, a ne Moskve" te da je "skretanje predsjednika Dodika s ovog puta je kontraproduktivno i štetno", Dodik nije odustao od posjete. Za RTRS je naveo kako se "aktivno radi na organizaciji i terminima njegove posjete Moskvi i sastanku sa najvišim ruskim predstavnicima, uključujući predsjednika Rusije Vladimira Putina".

“Ovih dana se traži prostor za taj odlazak i kada se sve dogovori, otputovaću u Moskvu”, rekao je Dodik dodavši kako je prvobitni termin odgođen zbog “neodložnih obaveza i putovanja Putina”.

U ranijem razgovoru za RTL Dodik je izjavio kako “ima svašta pričati s Putinom”.

“Mislim da je on veliki državnik i da je čast svakome da ima priliku sjediti s njim”, rekao je ranije Dodik za RTL.

Ovo će biti druga Dodikova posjeta Moskvi i drugi sastanak sa Putinom u ovoj godini.

Reagovala je tada Ambasada SAD kazavši kako je Dodikova odluka da se sastane sa Putinom – kratkovidna.

„Odluka predsjednika Dodika da se sastane sa Putinom dok Rusija ignoriše osnovne zakone međunarodnog poretka, kao i njegova odluka da oda počast Putinu ranije ove godine, kratkovidna je i ne služi interesima građana Republike Srpske”, poručuju iz ambasade SAD-a u BiH, podsjećajući da budućnost BiH vodi preko Brisela, a ne Moskve.

Evropski komesar za proširenje EU Oliver Varhelyi, rekavši da se mora povući linija između saveznika i onih koji to nisu.

„Naši saveznici ne idu u Rusiju. Ko hoće da bude naš saveznik, ne ide u Rusiju”, poručio je Varhelyi, tokom nedavne posjete Sarajevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...