TURSKA INICIJATIVA: Erdogan obećao brzu akciju za uspostavu trajnog primirja u Gazi i oslobađanja talaca

Turska stoji uz svoju palestinsku braću i sestre, kao što je to činila kroz historiju, kazao je turski predsjednik.

  • Svijet

  • 29. Nov. 2023  

  • 0

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da će Turska ubrzati napore za oslobađanje svih talaca i uspostavu trajnog primirja u Gazi, prenosi Anadolija.

- Ubrzat ćemo naše napore za oslobađanje talaca i uspostavu trajnog prekida vatre. Nadamo se da će se naše inicijative nastaviti na višedimenzionalan način i u budućnosti - rekao je Erdogan na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, povodom 29. novembra, Međunarodnog dana solidarnosti s palestinskim narodom.

Turska stoji uz svoju palestinsku braću i sestre, kao što je to činila kroz historiju, kazao je turski predsjednik.

- Naša humanitarna pomoć za našu braću i sestre u Gazi se nastavlja. Do sada smo poslali 12 aviona i brod natovaren humanitarnom pomoći u Al Arish (aerodrom) - rekao je Erdogan.

Naglasio je da je ranije danas isplovio i drugi brod s 1.500 tona humanitarne pomoći.

- Osiguravamo prijevoz ranjenih, posebno pacijenata oboljelih od raka, i djece, u Tursku na liječenje. U toku su ispitivanja lokacija za terenske bolnice koje ćemo uspostaviti u Gazi - dodao je turski predsjednik.

U međuvremenu, tursko Ministarstvo vanjskih poslova, u saopćenju povodom obilježavanja Međunarodnog dana, ponovilo je "snažnu predanost Ankare pravednoj stvari Palestine".

- Naši napori da uklonimo nepravde koje je pretrpio naš bratski palestinski narod nastavit će se na temelju dvodržavnog rješenja - objavilo je Ministarstvo na mreži X.

Također, direktor komunikacija Fahrettin Altun rekao je da Turska smatra svojom obavezom promovirati "istinu i pravdu" kroz različite kanale komunikacije.

- Ona (Turska) će nastaviti svoje iskrene napore da podrži palestinski narod i marljivo će težiti pravednom i trajnom rješenju palestinskog pitanja, kao što je činila u prošlosti - rekao je Altun na mreži X.

On je također rekao da je turski predsjednik uvijek podržavao Palestince u njihovoj "pravednoj stvari".

- Pravda zahtijeva univerzalnost. Danas ćemo ponoviti naš poziv za slobodnu Palestinu - zaključio je.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubio više od 15.000 ljudi, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

Četverodnevna humanitarna pauza koju je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a koja je privremeno zaustavila izraelske napade na Gazu i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, prema kojima će se provoditi daljnje razmjene zarobljenika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...