NA RUBU PAMETI: Hrvatski mediji razotkrili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića...

Pa onda i ne čudi da su u jednom trenutku mural u centru Beograda imali ratni zločinac iz 90-ih Ratko Mladić, i četnički vođa iz 40-ih.

  • Regija

  • 30. Nov. 2023  

  • 1

Sve zna Aleksandar Vučić pa tako i da je za njegovu političku budućnost itekako važno uljepšavanje povijesti, posebno kada su u pitanju odnosi s Hrvatskom. Zna se već da je bio radikal, da je Srbe u Glini huškao govorom o Velikoj Srbiji, da obilno financira propagandnu filmsku industriju u kojoj su zli Hrvati glavni negativci. Istovremeno, zna se i da se u Beogradu otvorio muzej četničkog vođe Draže Mihailovića, a zna se i da je propaganda nove, mlade generacije uvjerila da kao najveće zločine u ratovima 90-ih vide Bljesak i Oluju, riječi su kojima započinje prilog RTL TV.

Tako je glavom, bradom i šajkačom Dragoljub Draža Mihailović, čiča Draža kako ga zovu, u srcu Beograda dobio svoj spomenik i muzej.

Novinarima nisu dopustili snimati unutra, ali i nema se bogzna šta za vidjeti, tek predmeti koje je četnički vođa imao kod sebe kada je uhapšen. Na mjesto gdje planiraju dovoditi učeničke ekskurzije nema ni slova o kolaboracionizmu s okupatorom ni ratnim zločinima za koje je suđen i smaknut.

Na otvaranju prošlog mjeseca bilo je mnoštvo simpatizera, odnosno četnika, a od govornika se moglo čuti i ovo:

"Nikada, nigdje, ni po koju cijenu pod njegovom komandom nije bilo saradnje s okupatorom", govorio je Matija Bećković, akademik i književnik.

Koliko je takva izjava daleko od istine dovoljno je pitati jednog od uglednih beogradskih povjesničara ne-revizionista.

"Draža Mihailović je bio na čelu jednog pokreta koji je počinio strašne zločine protiv civila u cijeloj Jugoslaviji, prvenstveno protiv muslimana, protiv Hrvata i protiv Srba ovdje u Srbiji i čovjek koji bio na čelu pokreta koji je bio najveći srpski kolaboracionistički pokret u cijeloj Jugoslaviji. I to su dva razloga zbog čega ne bi trebalo da apsolutno da ima nikakav spomenik, nikakav muzej", rekao je Milovan Pisarri.

Niti bi trebalo četnički pokret uopće stavljati u istu rečenicu s antifašistima i partizanima. A posljednjih danas kao da se sramimo…

"Apsolutno, sve se zaboravlja, ali ono što je najgore jeste da se upravo na te oslobodioce gleda kao na zločince i upravo je to jezgro novog narativa. Četnici su oslobodioci, četnici su antifašisti, a partizani su zločinci", dodao je Pisarri.

Ništa bolje nije ni s pogledima u noviju prošlost. Nedavno istraživanje Inicijative mladih za ljudska prava ustanovilo je da gotovo petina mladih Srba na operacije Bljesak i Oluju gleda kao najgore zločine u ratovima devedesetih. Za njih 12 % najgori je zločin NATO bombardiranje Srbije, za 8% to je ubijanje civila bilo koje nacionalnosti za tek 4,7 % to je genocid u Srebrenici, a njih samo 1,2 % kao najgori zločin vidi zločin u Vukovaru. Za programsku direktoricu Inicijative, istraživanje je samo potvrda koliko aktuelna politika utječe na sve sfere društva, čemu je potvrda i otvaranje muzeja Draži Mihailoviću.

"Kada mi govorimo o zločinima 90-ih, pa koliko puta smo čuli da oni koji su počinili zločine se pozivaju na neke zločine od ranije kao opravdanje, a nijedan zločin ne može opravdati drugi zločin, to nisu stvari koje se tako potiru. Mislim, ne igramo se karata, to su ljudski životi, to su ozbiljne stvari", rekla je Sofija Todorović, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

Pa onda i ne čudi da su u jednom trenutku mural u centru Beograda imali ratni zločinac iz 90-ih Ratko Mladić, i četnički vođa iz 40-ih.

Nakon pokolja u osnovnoj školi Vladislava Ribnikara u Beogradu dogodila se barem jedna dobra stvar - mural Ratku Mladiću je izbrisan i nije više nikad vraćen, za razliku od nebrojenih puta prije toga, Draži Mihailoviću su zabijeljene oči. No, za suočavanje za vlastitom tamnom prošlošću, Vučićevoj Srbiji će trebati puno više od murala koji nikada ovdje nisu trebali ni stajati.

Video pogledajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...