NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko svaki dan pijete kafu – ovo trebate znati…

Priznajući navedena ograničenja, znanstvenici smatraju studiju pilot istraživanjem, s ciljem usmjeravanja budućih istraživanja.

  • Zdravlje

  • 30. Nov. 2023  

  • 0

U nedavnoj analizi dviju studija manjeg opsega, znanstvenici iz američkog Neuromodulation Research Facilityja, otkrili su potencijalnu prepreku sposobnosti popravljanja ili ponovnog uspostavljanja veza u mozgu, uzrokovanu visokom konzumacijom kofeina.

Neočekivani rezultati

Suprotno uvriježenom mišljenju da kofein poboljšava moždanu plastičnost, studija je ispitivala moždane signale povezane s učenjem i formiranjem pamćenja kod 20 osoba. Američki znanstvenici su pronašli neočekivane rezultate, dovodeći u pitanje pretpostavku da kofein potiče plastičnost. Tim je izrazio potrebu za opsežnim studijama za izravnu procjenu utjecaja kofeina na učenje i plastičnost zbog njihovih preliminarnih nalaza. Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu Frontiers in Psychiatry.

Kofein, poznat po svojim svojstvima jačanja budnosti blokiranjem kemijskog adenozina koji izaziva spavanje, utječe na dugotrajno potenciranje (LTP) u mozgu. LTP je proces kroz koji neuronske stanice jačaju veze, ključne za mozak za dobivanje novih informacija i prilagodbu tokom vremena.

Spekulativna teorija

Tokom studije, 16 osoba koje su konzumirale jedno do pet pića s kofeinom dnevno i četiri apstinenata podvrgnuto je ponavljanoj transkranijalnoj magnetskoj stimulaciji (rTMS) kako bi se simulirala spremnost mozga za učenje. Analiza električnih impulsa u živčanom sistemu pokazala je znatno jače djelovanje LTP-a kod onih koji nisu konzumirali kofeinska pića.

Istraživači pretpostavljaju da bi kontinuirana stimulacija kofeinom mogla spriječiti plastičnost mozga, potencijalno objašnjavajući opažene niže razine plastičnosti. Međutim, to zasad ipak ostaje spekulativna hipoteza.

Nedostaci istraživanaja

Unatoč intrigantnim nalazima, studija ima ograničenja, sa samo 20 sudionika i iskrivljenom distribucijom kofeina/nekofeina. Osim toga, oslanjanje na doze kofeina koje sami navode otežava utvrđivanje stvarnog utjecaja različitih doza kofeina na dugoročno potenciranje mozga.

Ipak samo pilot istraživanje

Priznajući navedena ograničenja, znanstvenici smatraju studiju pilot istraživanjem, s ciljem usmjeravanja budućih istraživanja. Naglašavaju potrebu za preciznim i dobro kontroliranim studijama koje reguliraju vrijeme i dozu kofeina prije testiranja kako bi se omogućilo tačnije razumijevanje njegovog utjecaja na reakcije plastičnosti.

Zamršen odnos između kofeina i zdravlja pokazao je proturječne rezultate u prijašnjim istraživanjima, od potencijalne zaštite od demencije do potencijalnog rizika od dijabetesa. Istraživači se zalažu za dublje razumijevanje načina na koji kofein utječe na mehanizme učenja i pamćenja te njegove potencijalne učinke na kliničke rezultate rTMS-a, piše Science Alert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...