DOBIO ŠEST GODINA ZATVORA: Osuđen šef grupe koja planirala nasilne napade na muslimane u nadi da će...

(...) izazvati građanski rat.

  • Hronika

  • 30. Nov. 2023  30. Nov. 2023

  • 0

Vođa krajnje desne njemačke terorističke grupe koja je navodno planirala nasilne napade na muslimane u nadi da će izazvati građanski rat osuđen je danas na šest godina zatvora na sudu u Stuttgartu. Wernera S., kako ga zovu zbog njemačkih pravila o privatnosti optuženih za krivična djela, sud je osudio za osnivanje terorističke organizacije.

Teroristička ćelija koju je vodio Werner S, nazvana "Grupa S", bila je opsjednuta strahom da će Njemačku preuzeti izbjeglice te je planirala izazvati građanski rat napadima na džamije i druge ciljeve, naveli su tužitelji.

Odvjetnik odbrane pokušao je odbraniti grupu tvrdnjama da ona nikada nije namjeravala provesti u djelo svoje planove i rasističku retoriku, nazivajući ih "zbirkom slogana", prenosi HINA.

Protiv još deset navodnih članova ili pristaša "Grupe S", poznate pod tim nazivom kojim je slijedila prezime svog vođe, također su bile podignute optužbe. Neki su dobili zatvorske kazne, dok su drugi osuđeni uslovno.

Jedan optuženik je oslobođen, dok je drugi iznenada preminuo tokom dugotrajnog suđenja, koje se odvijalo pod strogim mjerama sigurnosti, a razvlačenju procesa pridonijeli su i pandemija koronavirusa i složenost dokaza protiv optuženih.

Slučaj se protegao na 170 dana sudskog postupka. Policija je prvi put uhapsila osumnjičene u februaru 2020. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...