KOMPANIJA META: Hiljade lažnih Facebook naloga otvoreno u Kini, sa ciljem da se utiče na izbore u SAD

Mreža sastavljena od oko 4,800 lažnih profila pokušala je da prikupi što veći broj pratilaca i “prijatelja” i tako ostvari značajan uticaj na publiku, ali ih je Meta identifikovala i obrisala im naloge.

  • Svijet

  • 30. Nov. 2023  

  • 0

Kompanija Meta u čijem su vlasništvu društvene mreže Facebook i Instagram saopštila je danas da je u Kini napravljeno više hiljada lažnih Facebook naloga, koji izgledaju kao da pripadaju američkim državljanima i sa kojih se dijeli politički sadržaj, sa namjerom da se utiče na izbore u SAD koji će biti održani naredne godine, prenosi Beta.

Mreža sastavljena od oko 4,800 lažnih profila pokušala je da prikupi što veći broj pratilaca i “prijatelja” i tako ostvari značajan uticaj na publiku, ali ih je Meta identifikovala i obrisala im naloge.

Sa lažnih profila, koji su imali fotografije, imena i lokacije prosječnih američkih korisnika Facebooka, nisu dijeljene lažne vijesti, već izjave raznih političara i vesti novinskih kuća, uglavnom objavljene na društvenoj mreži “X”, nekadašnjem Twitteru.

Naglašavanje ideoloških razloga

Preuzimani su i dijeljeni izveštaji i sa liberalnim i sa konzervativnim sadržajem, ali ne sa ciljem da se podrže jedna ili druga strana, već da se naglase ideološke razlike i sa namjerom da se dublje polarizuje američko društvo, saopšteno je.

Agencija AP navodi da otkrivanje mreže lažnih naloga dokazuje da protivnici SAD koriste njene tehnološke kompanije kako bi doveli do razdora i nepovjerenja u društvu.

Kompanija Meta sa sjedištem u Kaliforniji nije uspjela da dokaže vezu mreže lažnih naloga sa kineskom vladom, ali je utvrdila da su svi lažni nalozi otvoreni u Kini.

Sadržaji koje ti nalozi dijele na Facebooku podudaraju se sa kineskom propagandom i dezinformacijama kojima Peking preuveličava ideološke razlike u SAD. Kako bi nalozi djelovali uvjerljivije, oni povremeno dijele i sadržaje o modi ili kućnim ljubimcima.

Novi izazovi

Ranije ove godine, neki nalozi su naglo izmijenili svoja američka korisnička imena i profilne fotografije tako da izgledaju kao da njihovi vlasnici žive u Indiji. Sa njih je potom širen prokineski sadržaj o Tibetu i Indiji, što pokazuje kako se lažne mreže novih korisnika mogu brzo i lako fokusirati na nove mete.

Menadžeri kompanije Meta razgovarali su o aktivnostima mreže lažnih naloga tokom jučerašnjeg konferencijskog poziva sa novinarima, dan nakon što je tehnološki gigant objavio svoje politike za predstojeću izbornu godinu, od kojih je većina bila na snazi i tokom prethodnih izbora.

Međutim stručnjaci koji proučavaju vezu između društvenih medija i dezinformacija saopštili su da 2024. postavlja pred njih nove izazove.

Veliki broj država će te godine održati izbore, a pojava sofisticiranih programa vještačke inteligencije znači da će biti lakše nego ikada kreirati realistične audio i video materijale, čiji bi sadržaji mogli da obmanu birače.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...