ZASTRAŠUJUĆE NAJAVE UGLEDNOG THE ECONOMISTA: „Čini se da Putin za sada dobiva rat u Ukrajini, razlog je…“

Nijedna vojska nije u poziciji istjerati drugu iz zemlje koju trenutno kontroliraju, piše ugledni britanski list.

  • Svijet

  • 01. Dec. 2023  01. Dec. 2023

  • 1

Čini se da Vladimir Putin za sada dobiva rat u Ukrajini, piše ugledni „The Economist“.

Ruski predsjednik Vladimir Putin stavio je svoju zemlju na ratnu nogu i učvrstio vlast. Nabavio je vojne zalihe u inozemstvu i pomaže okrenuti globalni jug protiv Amerike.

Ono što je ključno, on potkopava uvjerenje Zapada da Ukrajina može i mora izaći iz rata kao uspješna europska demokracija.

Zapad bi mogao učiniti mnogo više da frustrira gospodina Putina. Kad bi tako odlučili, mogli bi upotrijebiti industrijske i financijske resurse koji zasjenjuju ruske. Međutim, fatalizam, samozadovoljstvo i šokantan nedostatak strateške vizije stoje na putu, posebno u Europi.

Zbog sebe, kao i zbog Ukrajine, Zapad se hitno mora otresti letargije. Razlog zašto je Putinova pobjeda moguća je taj što se pobjeda tiče izdržljivosti, a ne osvajanja teritorija. Nijedna vojska nije u poziciji istjerati drugu iz zemlje koju trenutno kontroliraju, piše ugledni britanski list.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...