NIKOLA POPLAŠEN, MILORAD PREPLAŠEN: „BiH - kompozicija međusobno nespojivih ideja…“

Nikola Poplašen, kojeg je svojevremeno smijenio visoki predstavnik u BiH, poredio je tadašnja dešavanja i sudski proces koji se vodi protiv Milorada Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2023  

  • 1

-Dejtonski sporazum je postavljen tako da bi definisao vlast na jednom protektoratu. Nema tamo ni "s" od slobodnog života naroda koji žive u BiH. To je jedna kompozicija međusobno nespojivih ideja koja traje onoliko pod prisustvom sile koja obezbjeđuje opstanak te zajednice, kazao je bivši predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Nikola Poplašen.

Nikola Poplašen, kojeg je svojevremeno smijenio visoki predstavnik u BiH, poredio je tadašnja dešavanja i sudski proces koji se vodi protiv Milorada Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Granica postoji - Foto: Ustupljena fotografija

-Sve je to najdirektnije rečeno jedna karikatura. Nekih paralela ima. Ima i nekih inovacija. Najprije, ja bih rekao da i onomad i sada to nije ovlašćenje visokog predstavnika. To je izmišljeno. Ne može se čak podvesti ni pod bonska ovlašćenja. Nekada je visoki predstavnik imenovan kroz neku proceduru. Sada i nemamo visokog predstavnika. Ipak je to tragikomično, zaključio je Poplašen gostujući u drugoj epizodi podkasta "Granica postoji“.

Podsjetimo, prije više od 24 godine tadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Carlos Westerdop smijenio JE legalno izabranog predsjednika RS Nikolu Poplašena. Predsjednik Radikalne stranke Poplašen je, formalno, smijenjen zbog "opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma", a suštinski zato što nije pristao predložiti Milorada Dodika za predsjednika Vlade RS. Dodik je tada i rukama i nogama podržao Poplašenovu smjenu. „Nije Westendorp diskvalifikovao Poplašena, već se Poplašen samo diskvalifikovao“, kazao je tim povodom Dodik. Nije smjenom Westendorp ugrozio RS, nego je Poplašen „ugrožavao demokratski razvoj RS i u tom pogledu joj nanio mnogo štete“.

Kampanja podrške koju je tada "ogorčeni narod" davao Nikoli Poplašenu po mnogo čemu je uzor Dodikovoj  "mobilizaciji naroda" koju gledamo posljednjih nedjelja povodom podiozanja optužnice protiv njega. "Napad na predsjednika Republike Srpske je napad na svakog Srbina", poručivali su sa brojnih plakata "posijanih" širom RS Poplašenovi glasači.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...