IMA LI RJEŠENJA: Šta za građane znači odluka Vlade FBiH o proglašenju stanja ugrožene sigurnosti snabdijevanja strujom? (VIDEO)

Građani su zabrinuti zbog potencijalnih najava poskupljenja. Pored brojnih drugih poskupljenja, ne znaju da li će moći i na koji način izdvojiti dodatni novac za novo poskupljenje.

  • Ekonomija

  • 01. Dec. 2023  01. Dec. 2023

  • 1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog povećanja cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. Šta to znači za građane?

To znači da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u stanju ugroženosti snabdijevanja formirati način i uslove za kontrolu i formiranje cijena snabdijevanja električnom energijom.

Prema analizi javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, a u skladu sa trenutnim tržišnim uslovima, prosječno povećanje za 2024. godinu bi iznosilo 87 posto.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, kazao je za medije da je trenutna cijena električne energije koju isporučujemo manja od proizvodne. Zbog toga je izvjesno da će Elektroprivreda morati doći u situaciju povećanja cijena električne energije.

Zbog inflacije i trenutne kupovne moći građana, kako je kazao Nikšić, poskupljenja struje za domaćinstva neće biti, cijena će ostati ista.

Kako smo uopšte došli do ugroženosti snabdijevanja električnom energijom i potencijalnog poskupljenja? Iz struke kažu da je to, između ostaloga, zbog toga što ne postoji dovoljno ulaganja u obnovljive izvore energije, nema jasne strategije da se zaštiti i sačuva energetski sektor. Spominju se i višemilijunske gubice elektroprivrede, zbog čega bi u konačnici građani nažalost mogli skupo plaćati cijenu.

Građani su zabrinuti zbog potencijalnih najava poskupljenja. Pored brojnih drugih poskupljenja, ne znaju da li će moći i na koji način izdvojiti dodatni novac za novo poskupljenje.

Resorni ministar Vedran Lakić kazao je da Evropska unija nalaže i Bosni i Hercegovini da ima tržišno određenu cijenu i, ukoliko do toga dođe, da bi se morala povećati cijena električne energije.

On je kazao kako to neće biti dobro za privredu Bosne i Hercegovine, ali i za građane i za domaćinstva.

VEDRAN LAKIĆ, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH

"Iz tog razloga će i ovo ministarstvo i dvije elektroprivrede i Vlada Federacije BiH nastojati da nađu optimum između onih potreba koje ima Elektroprivreda Bosne i Hercegovine da bi kontinuirano proizvodila električnu energiju, distribuirala je prema našim sugrađanima i privredi i, naravno, sa druge strane da i privrede i domaćinstva ne budu imali cijenu električne energije onako kako ne bi trebali da imaju".

Ministar Lakić kazao je i da se trenutno radi na analizama, te stoga još uvijek nije poznato kakve će cijene biti u narednom periodu.

Kako je istakao, konačne odluke još uvijek nema dok sve ne bude proračunato.

(BHRT) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...