"SAUČESNIŠTVO U ZLOČINU": Islamska zajednica u Holandiji uputila žalbu protiv premijera zbog prodaje Izraelu dijelova za avione F-35

Sterk je također kazao da je vlada prodala rezervne dijelove za avione F-35 Izraelu uprkos upozorenjima i da će stoga biti smatrana odgovornom za saučesništvo u ratnim zločinima.

  • Evropa

  • 01. Dec. 2023  

  • 0

Grupa za monitoring prava muslimana u Holandiji uputila je u četvrtak žalbu protiv premijera prelazne vlade Marka Ruttea i dvoje ministara.

Advokat Reinout Sterk, koji je član pravnog tima koji predstavlja muslimansku grupu, rekao je za Anadoliju da je žalba podnesena i protiv ministrice vanjskih poslova Hanke Bruins Slot i ministrice vanjske trgovine Liesje Schreinemacher.

Sterk je također kazao da je vlada prodala rezervne dijelove za avione F-35 Izraelu uprkos upozorenjima i da će stoga biti smatrana odgovornom za saučesništvo u ratnim zločinima.

Naglasio je da bilo kakva vrsta isporuke oružja Izraelu ili razmjena obavještajnih podataka rizikuje da Holandiju učini saučesnikom u izraelskim ratnim zločinima.

Četverodnevna humanitarna pauza u kojoj je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a privremeno je zaustavila izraelske napade na Pojas Gaze i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je u ponedjeljak navečer objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana, a sada je dodatno produžena za još 24 sata.

U Pojasu Gaze je od 7. oktobra, kada su počeli izraelski napadi, ubijeno više od 15.000 Palestinaca, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...