"BANKROTIRALA NJEMAČKA PA TUROPERATERI MASOVNO OTKAZUJU UPLAĆENE ARANŽMANE ZA RS": Evo šta kažu stanovnici manjeg bh. entiteta o činjenici da je Federacija BiH imala tri puta više turista

Preciznije, ukupan broj dolazaka turista u Federaciji BiH iznosio je 120.316, što je za 21,4 posto više u odnosu na oktobar prošle godine, a u odnosu na septembar 2023. godine manji je za 14,3 posto.

  • Ekonomija

  • 01. Dec. 2023  

  • 2

Bankrotirala Njemačka i sad turoperateri masovno otkazuju već uplaćene aranžmane za RS”, “Više jedan manji grad iz Hrvatske ima turista nego cijela RS”, “Ko je ministar turizma, zna li neko”.

Ovo su neki od komentara na podatak da je Federaciju BiH u oktobru posjetilo skoro tri puta više turista nego RS u istom mjesecu, piše Srpskainfo.

Preciznije, ukupan broj dolazaka turista u Federaciji BiH iznosio je 120.316, što je za 21,4 posto više u odnosu na oktobar prošle godine, a u odnosu na septembar 2023. godine manji je za 14,3 posto.

U RS 63 posto manje turista

U RS u oktobru je boravilo 44.217 turista, koji su ostvarili 101.133 noćenja.

Nije mala razlika, a zašto je tolika, zvaničnog objašnjenja još nema. Zato ljudi imaju svoje mišljenja.

"A ko da dođe u ovakvu državu? Stranci misle da se ovdje ratuje ili samo što nije izbio rat. A turistički radnici ništa ne rade da to demantuju i da prikažu RS u boljem svjetlu", jedan je od komentara.

Neko je poručio kako je bolje otići do Slovenije u dobru banju, terme ili hotel sa bazenima, a drugi čitalac da u RS nema nikakve strategije u turizmu.

“Ne hrani se prase pred Božić”

“U novembru ih je bilo još manje”, “Skupi stanovi na dan u RS, a i fali ih”, “Ne hrani se prase pred Božić”, nabrajaju sugrađani svoje razloge.

Statistički podaci govore da je ukupan broj noćenja turista u oktobru 2023. godine u Federaciji BiH iznosio 223.305 što je za 17,7 posto više u odnosu na oktobar 2022. godine, a u odnosu na septembar 2023. godine manji je za 18 posto.

Učešće domaćih turista u ukupno ostvarenom broju noćenja bilo je 25,7 posto, a stranih turista 74,3 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja u oktobru ostvarili su turisti iz Hrvatske (12,2 posto), Turske (10,5 posto), Slovenije (8,3 posto), Njemačke (5,9 posto) i Sjedinjenih Američkih Država (5,5 posto) što je ukupno 42,4 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 57,6 posto noćenja.

Broj raspoloživih kreveta u oktobru 2023. godine u FBiH iznosio je 29.489, dok je u Srpskoj turistima na raspolaganju bilo 12.027 stalnih ležaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...