ODGOVOR SUSJEDIMA: Južna Koreja lansirala raketu sa špijunskim satelitom; Sklopili su ugovor s američkom...

(...) kompanijom SpaceX za lansiranje ukupno pet špijunskih satelita sve do 2025. godine.

  • Šareni svijet

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 0

Raketa SpaceX Falcon 9 koja nosi prvi južnokorejski špijunski satelit lansirana je u petak iz kalifornijske baze svemirskih snaga Vandenberg, nakon što je Sjeverna Koreja prošlog mjeseca uspješno lansirala vlastiti vojni izviđački satelit.

SpaceX je prekinuo prenos uživo misije nekoliko minuta nakon polijetanja, a zatim oporavke raketnog pojačivača jezgre bez prikaza raspoređivanja južnokorejskog korisnog tereta.

Južna Koreja je u maju upotrijebila vlastitu lansirnu raketu Nuri domaće proizvodnje za postavljanje satelita sposobnog za misiju u orbitu po prvi put, ali je sklopila ugovor s američkom kompanijom SpaceX za lansiranje ukupno pet špijunskih satelita do 2025. godine u nastojanju da ubrza svoj cilj 24-satnog nadzora nad Korejskim poluotokom.

Nakon što su dva ranija pokušaja završila padovima raketa ove godine, Sjeverna Koreja je koristila vlastitu lansirnu raketu Chollima-1 za postavljanje izviđačkog satelita Malligyong-1 u orbitu.

Pyongyang još nije objavio nikakve snimke s tog satelita, a analitičari kažu da su njegove pune mogućnosti nepoznate, prenosi Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...