NEBOJŠA VUKANOVIĆ O DOGOVORU NA RANČU: "Dodikova nagodba sa Schmidtom je počela djelovati..."

On smatra kako nema naznaka novog referenduma s obzirom da "je u toku nagodba koju je Dodik postigao sa strancima".

  • Politika

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović komentarisao je za Raport najnovija dešavanja u ovom bh. entitetu, najave donošenja novih zakona, usvajanje budžeta kao i Dodikove prijetnje i promjene "ploče".

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić najavio je izmjene zakona o referendumu. Na dnevnom redu predstojeće sjednice NSRS, koja će početi 12. decembra, naći će se Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi. Pitali smo Vukanovića zašto režim sada donosi takve izmjene i da li se to sprema novi referendum.

"Zakon o referendumu se donosi vjerovatno da se napravi prohodnost odluka, on ide u paketu sa Zakonom imunitetu, dok je ovakvo pravosuđe oni imaju apsolutni imunitet, ali hoće vjerovatno da ga podebljaju", smatra Nebojša Vukanović.

Dodikova nagodba

Ističe da treba obratiti pažnju na "nagodbu koju je Dodik napravio sa strancima koji otvoreno staju na stranu neprijatelja ove zemlje i naroda".

"Prema našim saznanjima, Dodik je nedavno bio sa Schmidtom (Christianom, visokim predstavnikom op.a) na ranču u Laktašima gdje su se dogovorili da Dodik prestane sa svojim radikalnim najavama, da odustane od donošenja Zakona o imovini RS, a sa druge strane oni neće donijeti tehničke izmjene izbornog zakona, odnosno uvesti skenere i neće ga osuditi na zatvorsku kaznu. Vidimo da se taj sporazum primjenjuje i to je opasno i pogubno", kaže Vukanović za Raport.

On smatra kako nema naznaka novog referenduma s obzirom da "je u toku nagodba koju je Dodik postigao sa strancima".

"Vidjet ćemo kakve su stvarne namjere tog zakona kad dođe prijedlog u Skupštinu. Još nismo dobili taj materijal pa ne mogu pričati napamet", kazao je Vukanović.

Mantra za manipulaciju

Podsjetili smo ga na Dodikovu izjavu iz jula ove godine kada je rekao da bi do nove godine ovaj entitet mogao organizirati "referendum o svom statusu i kako dalje". Kazao je da "ne želi sukob", ali da će RS razmisliti o jačanju entitetske linije.

Vukanović kaže da je to jedan "najobičniji Dodikov populizam".

"Ne znam više ko u to vjeruje. O tome priča 15 godina, to je njegova mantra kojom se služi da bi manipulisao ljudima. Jasno je da je on ovdje poštujući okvire koje mu daju stranci, on igra tu igru za naivne, glumi nekog ratobornog srbendu koji se tobože bori za samostalnost RS, a kad se ugase svjetla i kamere i sjedne sa njima (strancima) onda radi sve što mu kažu. On time jednostavno dobija političke poene, diže tenzije i skreće pažnju sa trenutne ekonomske propasti. Takve njegove izjave o entitetskoj liniji nisu vrijedne komentara zaista", stava je Vukanović.

 

Na sjednici NSRS 12. decembra također će se u formi nacrta naći će i Zakon o imunitetu. Protiv ovih nacrta zakona su zastupnici opozicije, a podržavaju ih vladajući zastupnički klubovi.

Vukanović kaže kaže da se on donosi radi ličnih interesa Milorada Dodika.

Amnestiranje od odgovornosti

"Jasno je da Milorad želi da ni on ni njegovi poslušnici ne mogu za bilo šta da odgovaraju. Želi biti amnestiran od kriminala, zloupotreba, donošenja spornih odluka… On je napravio pravni zločin i u RS, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini i na ovaj način želi da sebe amnestira bilo kakve odgovornosti. Radi se o ličnom interesu. On nikada ništa nije ni uradio iz javnog interesa. Iza svih mafijaških poslova stoje on i njegovi sljedbenici, gdje god vidite malo više para, on je tu stavio svoju šapu. Da mu je imalo stalo do naroda ne bi nas ovako opustošio", kaže Vukanović.

Vlada RS utvrdila je 1. decembra, Prijedlog budžeta za 2024. godinu koji će iznositi 5,735 milijardi KM, a koji je u odnosu na ovogodišnji budžet veći za 352 miliona KM. Vukanović kaže da je to "novi predizborni budžet".

"Predizborni budžet"

"Jasno je da on pokušava povećati minimalno izdvajanje za penzionere i borce. Dodik time izdvaja više za sebe nego za borce i penzionere što pokazuje koliko mu je stalo do ove populacije. To je predizborni budžet koji ima za cilj da u izbornoj kampanji zadovlji što više struktura stanovništva kako bi uz pomoć manipulacija i zloupotreba pobijedili na lokalnim izborima."

Iduća godina bi trebala biti zahtjevna jer dolaze na naplatu mnogi krediti, pitali smo ga šta on misli hoće li budžet to pokriti?

"Dok mu je (Dodiku) stranaca (Mađara, Srbije, Hrvata...) dok ima neograničene mogućnosti zaduživanja RS ne vodeći računa o tome kakav je kamatni rok otplate, naravno da će taj nakaradni sistem funkcionisati jer to mu omogućuju njegovi pokrovitelji na koje se oslanja. Uvijek on nađe te svoje pokrovitelje koji mu po visokim kamatama od 5-6% daju kredit, što njega ne boli briga, on kad izgubi vlast bježi u Rusiju s tim parama, a mi ćemo ostati da vraćamo sve te krahove njegove pogrešne politike", zaključio je Nebojša Vukanović u razgovoru za Raport.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...