"TO JE NAŠE USTAVNO PRAVO": Bošnjačka stranka poziva Bošnjake da izađu na popis stanovništva u Crnoj Gori

Pozivamo posebno Bošnjake u Crnoj Gori da se na popisu izjasne o svim identitetskim pitanjima, podsjećajući da je to naše ustavno pravo, ali i da su podaci o tim pitanjima važni za ostvarenja naših Ustavom i zakonima garantovanih prava.

  • Regija

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Bošnjačka stranka pozdravlja odluku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i poziva građane da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva, te da se slobodno izjasne o svim pitanjima o kojima se prikupljaju podaci, uključujući i pitanje nacionalnog i vjerskog identiteta, saopćeno je iz ove partije.

Veoma smo zadovoljni da je dijalog zainteresovanih strana doveo do boljih uslova za održavanje popisa i podsjećamo da je Bošnjačka stranka aktivno učestvovala u procesu kreiranja uslova za održavanje kredibilnog popisa u Crnoj Gori, kako bi rezultati popisa bili odraz stvarnog stanja u vezi sa svim podacima koji se popisom prikupljaju, pa i podacima koji najviše interesuju javnost u Crnoj Gori u vezi sa identitetskim pitanjima.

U svim ovim procesima, Bošnjačka stranka je učestvovala na najvišem nivou – predsjednika i potpredsjednika Bošnjačke stranke, i dala značajan doprinos da se u skladu sa našim i zahtjevima drugih opozicionih partija , NVO sektora i predstavnika Savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica stvore bolji uslovi za kredibilan i sveobuhvatan popis.

U tom smislu, Bošnjačka stranka je učestvovala u ovom procesu od donošenja i izmjena Zakona o popisu, preko pregovora o uslovima za održavanje popisa, do potpisivanja Sporazuma o uslovima održavanja popisa u Crnoj Gori.

Pozivamo posebno Bošnjake u Crnoj Gori da se na popisu izjasne o svim identitetskim pitanjima, podsjećajući da je to naše ustavno pravo, ali i da su podaci o tim pitanjima važni za ostvarenja naših Ustavom i zakonima garantovanih prava.

Bošnjačka stranka će pratiti realizaciju popisa i poštovanje dogovorenih uslova, kako bi popisom dobili kredibilne podatke i ovom prilikom pozivamo sve gramane da nas o eventualnim problemima i nepravilnostima informišu, stoji u objavi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...