PROIZVODNJU POVEĆALI ZA 100 POSTO: Od ugljene prašine stvaraju vrhunski briket

Ostvaren je napredak i u oblasti finansijskog poslovanja reorganizacijom procedura u cilju povećanja efikasnosti proizvodnje uključujući i izradu plana finansiranja, te mehanizama za praćenje finansijskih tokova.

  • Ekonomija

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Šakić d.o.o. jedna je od kompanija koje su svoju proizvodnju povećale za 100 posto u odnosu na 2022. godinu zahvaljući projektu EU4BusinessRecovery koji sufinansiraju Evropa unija i Savezna Republika Njemačka sa ciljem smanjenja posljedica izazvanih pandemijom COVID - 19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća u metalnom i drvnom sektoru, sektor proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće, te poduzetnike i poljoprivrednike.

Kompanija Šakić d.o.o. iz Busovače bavi se preradom drveta više od 20 godina i izvozno je orijentisana. Svoje osnovne proizvode - drveni ugalj i ugljene brikete izvozi na tržište Evropske unije u iznosu od 95 posto. 

Uvođenjem cirkularne proizvodnje kroz projekat EU4BusinessRecovery, kompanija Šakić d.o.o. proširila je asortiman svojih proizvoda plasirajući na tržište drvene brikete od ugljene prašine kao nusproizvoda nastalog proizvodnjom drvenog uglja.

Slaviša Čavara, kontrolor drvnih proizvoda, sa ponosom ističe posvećenost ove kompanije na osiguranju dugotrajnosti prirodnih resursa za buduće generacije.

"Naša posvećenost kvaliteti, inovacijama i tehnološkom napretku omogućila nam je da postanemo jedan od lidera u ovoj industriji. U želji  da smanjimo emisiju CO2, potrošnju prirodnih resursa i povećamo iskorištenost drvne mase, prijavili smo se na projekat EU4BusinessRecovery. Zahvaljujući njemu, to smo i ostvarili. Moderno opremljene peći osiguravaju da proces proizvodnje bude ekološki prihvatljiv, minimizirajući štetan uticaj na okoli"š, objašnjava Čavara.

Implementacijom EU4BusinessRecovery projekta, kompanija Šakić d.o.o. postala je konkurentnija kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Ostvaren je napredak i u oblasti finansijskog poslovanja reorganizacijom procedura u cilju povećanja efikasnosti proizvodnje uključujući i izradu plana finansiranja, te mehanizama za praćenje finansijskih tokova.

"Povećan je kapacitet proizvodnje, a samim tim i broj uposlenih radnika sa 36 na 42. Proširili smo proizvodnju ugljenog briketa. Povećanom proizvodnjom, povećali smo broj zaposlenih radnica. Svi radnici obučeni su za zaštitu od požara i zaštitu na radu. Očekivani rast prodaje je pet puta veći u odnosu na period prije pandemije COVID – 19. Riječ je o povećanju od 100 posto. Naša nova web stranica omogućuje nam lakši, bolji i brži kontakt sa klijentima kao i promociju proizvoda. Zahvaljujući projektu, povećali smo broj domaćih i stranih kupaca i dobavljača", nastavlja Čavara.

Cilj projekta EU4BusinessRecovery povećanje je poslovne uspješnosti, jačanje konkurentnosti u ciljanim sektorima, otvaranje novih radnih mjesta, kreiranje novih usluga poslovne podrške, te stvaranje novih poslovnih mreža.

"Projekti poput ovog omogućuju nam otvaranje novih radnih mjesta, novih tržišta i generalno lakše i sigurnije poslovanje na evropskom tržištu", zaključuje Čavara. 

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BussinessRecovery sufinanciraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...