ČEDOMIR JOVANOVIĆ OTKRIO DETALJE SASTANKA U PRIŠTINI: „Albin Kurti me je pitao je li Beograd…“

Kazao je da se Srbija nalazi pred izborima, te naglasio je da se o Kosovu „mora reći istina“.

  • Regija

  • 04. Dec. 2023  

  • 0

„Svako od nas nosi svoje breme i nikome od nas nije lako. Ja vjerujem da je Vučić svjestan tog tereta i da cijeni i razumije mir koji je potreban i Srbima i Albancima“, kazao je Čedomir Jovanović po povratku sa sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Kazao je da je završio razgovore sa Kurtijem i da se vraća u Srbiju.

„Kurtija poznajem 30 godina. Svašta smo prošli u životu i on i ja i nakon ovih razgovora i ja vjerujem da je krv prolivena u Banjskoj posljednja krv koja se proliva u sukobu srpskog i albanskog naroda na Kosovu. Da su kosti koje su ostale tamo i životi koji su izgubljeni, posljednja cijena koju plaćamo za istorijski nesporazum naša dva naroda. Stradamo sto godina i u tome smo isti“, kazao je Jovanović na društvenoj mreži „X“ sa graničnog prijelaza Merdare, odakle je i prethodno poslao poruku, odlazeći na sastanak u Prištinu.

Kazao je da se Srbija nalazi pred izborima, te naglasio je da se o Kosovu „mora reći istina“.

„O Kosovu se ne smije ćutati. Mora se reći istina i mora se krenuti drugim putem. Svi znate da sam ja tu istinu davno rekao – prije više od 20 godina. Zbog toga sam žigosan kao izdajnik. A danas mnogo više ljudi razumije da sam uradio ono što sam morao. Jer volim svoj narod i znam da ne mogu voljeti i željeti dobro Srbima, a da nemam snagu da volim i kosovske Albance i pokušam da ih razumijem.

Danas vjerujem i u naše društvo i njegovu sposobnost da podrži političke promjene koje su nam potrebne kako bi svi na Kosovu našli svoj mir a mi pravo na novi početak, kazao je Jovanović.

Oglašavajući se o sastanku, kosovska vlada je navela da je Kurti ugostio liberalnog političara iz Srbije Čedomira Jovanovića.

„Razgovarali su o najnovijim dešavanjima na Kosovu i u Srbiji i odnosima dvije zemlje. Također je bilo riječi o potrebi jačanja vladavine prava na Zapadnom Balkanu, značaju demokratizacije društava i institucija, političkom pluralizmu, poštovanju ljudskih prava i nacionalnih manjina kao garanta mira i bezbjednosti u čitavom regionu“, navodi Vlada Kosova.​

Jovanović je u videu otkrio šta ga je pitao Kurt.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...