TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Ukoliko imate problema sa razbuđivanjem nakon besane noći, isprobajte ovu metodu…

Novi faktor u poboljšanju kognitivnih performansi nakon lošeg sna.

  • Zdravlje

  • 04. Dec. 2023  

  • 0

Prema nedavnom istraživanju Univerziteta u Portsmouthu, malo tjelovježbe moglo bi biti učinkovitije za borbu protiv pospanosti od pribjegavanja drijemežu, nakon besane noći. Nova studija zadire u miks tjelovježbe, nedostatka sna i kognitivnih funkcija, otkrivajući intrigantne veze čak i u uvjetima niske razine kisika u krvi.

Novi faktor u poboljšanju kognitivnih performansi nakon lošeg sna

Provodeći dva eksperimenta s po 12 sudionika, istraživanje je procijenilo kognitivne performanse nakon tri noći djelomičnog lišavanja sna i jedne noći potpunog lišavanja sna, u uvjetima hipoksije (smanjene razine kisika u krvi). Iznenađujuće, 20 minuta vježbanja na sobnom biciklu povećalo je funkciju mozga u svim uvjetima, dovodeći u pitanje pretpostavku da je povećana opskrba kisikom jedini pokretač kognitivnog poboljšanja.

Fiziolog Joe Costello naglašava jedinstvenost nove studije. Ovo je prva studija koja sugerira da tjelovježba također poboljšava kognitivne performanse nakon potpunog i djelomičnog lišavanja sna, te u kombinaciji s hipoksijom, pojašnjava.

Dok je veza između vježbanja i kognitivnih dobrobiti uspostavljena, novo istraživanje uvodi vrijedne nijanse. Nagovještava da faktori izvan opskrbe kisikom, kao što su hormoni koji reguliraju mozak, povećano uzbuđenje ili motivacija, mogu doprinijeti uočenim kognitivnim poboljšanjima.

Kretanje kao lijek za tijelo i mozak

Fiziolog Thomas Williams ističe širi kontekst, napominjući da se nedostatak sna često događa zajedno s drugim stresorima, poput promjena nadmorske visine tokom putovanja.

Otprilike 43 posto ljudi ne spava preporučenih 7-9 sati noću, što predstavlja rizik za mentalno i fizičko zdravlje. Nalazi studije naglašavaju mogućnost brzih resetiranja za suzbijanje ovih negativnih učinaka, naglašavajući mantru da je kretanje lijek za tijelo i mozak.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, navedena studija koja je objavljena u časopisu Physiology & Behavior, dodaje dragocjene uvide u zamršeni odnos između vježbanja, sna i kognitivnih sposobnosti, priznajući višestruke stresore s kojima se pojedinci često suočavaju istovremeno, piše Science Alert.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...