HEROJ ODBRANE SARAJEVA: Prošla je 31 godina od smrti Karla Ivandića

Do današnjeg dana, Karlo još uvijek nije dobio spomenik, ali su navijači fudbalskog kluba Sarajevo heroju Grada poklonili mural.

  • Sjećanje

  • 04. Dec. 2023  04. Dec. 2023

  • 0

Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su branili Sarajevo danas ustaju na noge kada se spomene ime i prezime saborca Karla Ivandića.

"Karlo Ivandić je bio osamnaestogodišnji mladić koji se među prvima prijavio u Štab Teritorijalne odbrane, koji je u tom periodu bio smješten u osnovnu školu Petar Dokić na Čengić Vili, današnju Osman Nakaš, koju je Karlo Ivandić završio. Prilikom pada sarajevskog naselja Otes, smrtno je pogođen metkom u glavu", rekla je 2021. zastupnica Stranke demokratske akcije, Amra Hasagić, kada je uputila inicijativu da Karlo dobije spomenik.

Do današnjeg dana, Karlo još uvijek nije dobio spomenik, ali su navijači fudbalskog kluba Sarajevo heroju Grada poklonili mural.

Mural je iscrtan na jednoj od zgrada prekoputa škole u Gradačkoj ulici i osvanuo je upravo na 30. godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine 2022. godine, podsjeća Radiosarajevo.

Na današnji dan, 1992. godine, u 19. godini života, poginuo je Karlo Ivandić prilikom pada sarajevskog naselja...

Objavljuje JU Fond Memorijala KSPonedjeljak, 4. prosinca 2023.

Karlo Ivandić, heroj je odbrane Sarajeva. Kao dječak, star svega 18 godina, nije dva puta razmislio da li će braniti svoj grad. 

Na početku oružane agresije na Republiku BiH, među prvima se dobrovoljno prijavljuje u Štab Teritorijalne odbrane, koji je bio smješten u istoj osnovnoj školi koju završio nekoliko godina ranije. 

Ovim je činom podstakao i mnoge druge momke i dječake da se pridruže Oružanim snagama RBiH, jer je pokojni Karlo zbog svoje blage naravi, dobre duše i hrabrog srca bio uzor mnogima - ne samo svojim vršnjacima, nego svim istinoljubivim, pravednim i čestitim ljudima u naselju Čengić Vila i van njega.

Prilikom pada sarajevskog naselja Otes, 4. decembra 1992. godine, pogođen je metkom u glavu, kada se treći put vraćao po granatu za RPG, kojim je tog dana u borbama pogodio i uništio jedan neprijateljski tenk i dva transportera.

Tada je ovaj heroj izgubio život i upisao se u historiju odbrane grada Sarajeva i države BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...