IZETBEGOVIĆ PISAO SDA U USK: Prije konačne odluke pokušajte još jednom razgovarati s NES-om

- Kolegij SDA, i ja lično, cijenimo da je prije donošenja konačne odluke potrebno još jednom pokušati kroz razgovore sa NES-om, u koje bi bili uključeni svi bitni akteri, doći do rješenja koje će sačuvati trenutnu koaliciju u USK-a i omogućiti nastavak formiranja jakog političkog bloka na nivou Federacije i države Bosne i Hercegovine - navedeno je u pismu.

  • Politika

  • 05. Dec. 2023  

  • 1

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je danas pismo članovima Izvršnog odbora Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona nakon dogovora o novoj većini u Skupštini Unsko-sanskog kantona. 

Novu većinu u USK čine SDA, SDP, NiP i Pomak koja bi danas na sjednici Skupštine USK trebala potvrditi novu Vladu Unsko-sanskog kantona. Dosadašnju većinu činili su SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Odluku o novoj većini koju su donijeli kantonalni odbori stranaka, bar kad je u pitanju SDA, nije podržala centrala stranke.

Pismo Izetbegovića prenosimo u cijelosti.

- Cijenjeni članovi Izvršnog odbora KO SDA Unsko-sanskog kantona, danas ćete razmatrati odluku u vezi sa mogućom smjenom Vlade USK i promjenom koalicionog partnera. Odluka koju donesete isključivo je vaša i vi imate odgovornost za njene posljedice. Vi nesumnjivo najbolje poznajete odnose na lokalnom nivou, ali biste trebali imati u vidu da se vaša odluka ne odnosi samo na Unsko-sanski kanton. Ta odluka, ukoliko dođe do raskida trenutne koalicije, sudbonosno će se reflektovati na pokušaj kreiranja jakog opozicionog bloka koji okuplja većinu bošnjačke i probosanske političke snage u Federaciji. To je politički blok koji je jedini sposoban da se odupre nasrtajima na državu koji dolaze iz entiteta RS, i posljedicama sebične i izdajničke politike koju vode nestručni i nesposobni kadrovi stranaka Trojke.

Kolegij SDA jučer je imao sastanak sa predsjednikom KO SDA USK Jasminom Musićem i članovima Predsjedništva SDA Šemsudinom Dedićem i Nijazom Hušićem. Rukovodstvo SDA ima razumijevanje za sve frustracije i nezadovoljstva našeg Kantonalnog odbora zbog dosadašnjeg odnosa NES-a koji nije pokazao dovoljno razumijevanja prema stranci koja je dobila najveću podršku birača i ima dominantan broj zastupnika u skupštini USK, o čemu se jučer detaljno govorilo na sastanku.

Također, osim pomenutog sastanka, imao sam jučer kontakte sa predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem, koji je izrazio spremnost da se dodatno uključi u razgovore i izađe u susret očekivanjima koje od NES-a ima Kantonalni odbor SDA USK.

Kolegij SDA, i ja lično, cijenimo da je prije donošenja konačne odluke potrebno još jednom pokušati kroz razgovore sa NES-om, u koje bi bili uključeni svi bitni akteri, doći do rješenja koje će sačuvati trenutnu koaliciju u USK-a i omogućiti nastavak formiranja jakog političkog bloka na nivou Federacije i države Bosne i Hercegovine - navedeno je u pismu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...