ZAKAZANA VANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE USK: Na dnevnom redu smjena Vlade

Sjednica je zakazana nakon dogovora da novu većinu na nivou Unsko-sanskog kantona čine SDA, SDP, NiP i Pomak, umjesto dosadašnje većine koju su činili SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Ovaj dogovor nije, bar kada je u pitanju SDA, dobio saglasnost centrale stranke.

  • Vijesti

  • 05. Dec. 2023  

  • 3

Vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na čijem je dnevnom redu smjena postojeće i imenovanje nove Vlade Unsko-sanskog kantona, zakazana je za danas za 15 sati, potvrdio je predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK Jasmin Musić, piše Faktor.

Sjednica je zakazana nakon dogovora da novu većinu na nivou Unsko-sanskog kantona čine SDA, SDP, NiP i Pomak, umjesto dosadašnje većine koju su činili SDA, NES, DF i Stranka za BiH. Ovaj dogovor nije, bar kada je u pitanju SDA, dobio saglasnost centrale stranke.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, danas je uputio pismo članovima Izvršnog odbora KO SDA USK u kojem, između ostalog, navodi da je da je prije donošenja konačne odluke potrebno još jednom pokušati kroz razgovore sa NES-om doći do rješenja koje će sačuvati trenutnu koaliciju u USK i omogućiti nastavak formiranja jakog političkog bloka na nivou Federacije i države Bosne i Hercegovine.

Prema dogovoru stranaka nove većine, Zikrija Duraković iz Pomaka sada treba biti novi predsjedavajući Skupštine USK, te će se ova tačka danas naći i na dnevnom redu sjednice Skupštine USK.

U novu Vladu USK kao premijer treba biti imenovan Nijaz Hušić iz SDA. Iz ove stranke trebaju biti imenovani i Zemina Kadirić kao ministrica zdravstva, Almir Tutić kao ministar za pitanja boraca, Amel Dizdarević kao ministar privrede i Dragan Polimanac kao ministar pravde.

Iz SDP-a trebaju biti imenovani Danko Jakšić kao ministar finansija, Adnan Habibija kao ministar unutrašnjih poslova i Denis Osmankić kao ministar obrazovanja.

Konačno, iz NiP-a kao ministar privrede treba biti imenovan Armin Kardašević, dok za ministra prostornog uređenja ide Almir Imširović. Imširović je bio u Našoj stranci koja je pak odlučila da neće biti dio nove većine u kojoj je SDA.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...