PARA VRTI GDJE BURGIJA NEĆE: UEFA prodala šeicima finale lige prvaka za 2,4 milijarde dolara?

Navodi se kako tokom posljednjih nekoliko mjeseci, Team Marketing (UEFA-in suradnik za marketing i prodaju) bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, postizanje sporazuma koji će stupiti na snagu sezone 2024/25 i trajat će šest godina.

  • Sport

  • 05. Dec. 2023  

  • 0

Evropska fudbalska federacija (UEFA) postigla je obvezujući dogovor s Vladom Ujedinjenih Arapskih Emirata da Abu Dhabi pretvori u jednu od fudbalskih prijestolnica do kraja desetljeća.

Najviše tijelo evropskog fudbala dobit će iznos od 2,4 milijarde dolara za televizijska prava, sponzorstvo i vođenje svojih takmičenja, a što će svoj vrhunac doživjeti proslavom finala Lige prvaka u Abu Dhabiju, sezone 2029-2030. Ovu vijest objavio je španski dnevnik OK Diario.

Navodi se kako tokom posljednjih nekoliko mjeseci, Team Marketing (UEFA-in suradnik za marketing i prodaju) bio zadužen za pregovore s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, postizanje sporazuma koji će stupiti na snagu sezone 2024/25 i trajat će šest godina.

To je otkrio Eduardo Inda u svom ekskluzivnom odjeljku u El Chiringuito de Jugones.

- UEFA zna da bi 21. decembra mogla izgubiti tužbu koja se vodi na Sudu pravde EU-a u vezi sa Superligom i postigla je dogovor s Abu Dabijem koji će biti sponzor Lige prvaka. Namjeravaju ga učiniti privlačnijim za klubove i izbjeći dezerterstvo u Super ligu - navodi se.

Organizacija kojom predsjeda Aleksander Čeferin želi pokriti leđa od mogućeg poraza protiv Superlige presudom koju će Sud Europske unije objaviti 21. decembra. Iz tog razloga smatraju nužnim sklopiti obvezujući sporazum kako bi se suprotstavili projektu koji se protiv njih takmiči za fudbalsku hegemoniju na Starom kontinentu.

- Ovaj pakt bit će služben 8. februara 2024. kada se održava Izvršni odbor UEFA-e. Italijan Giorgio Marchetti, zamjenik generalnog sekretara UEFA-e, zadužen je za odgovarajuće konsultacije unutar Odbora za dobivanje dozvole za postizanje dogovora - navodi OK Diario.

Sporazum postignut između obje organizacije pokriva prava televizijskog prijenosa svih klupskih UEFA takmičenja, uključujući ženska i futsal takmičenja u regiji MENA. Također je objašnjeno da će se ova usluga pružati putem televizijske platforme povezane sa zemljom te da će tehničke i druge nepredviđene troškove pokriti UEFA.

Što se tiče sponzorskog dijela, ugovorom je predviđeno da će slogan koji promovira turizam u Abu Dhabiju biti objavljen kako na čelu takmičenja kao glavnog sponzora, tako i u svjetlu utakmica koje se igraju pod pečatom UEFA-e.

Osim toga, Abu Dhabi će biti zadužen za osiguravanje stadiona, smještaja i prijevoza za razna finala UEFA-e koja će se održavati u UAE i imat će šlag na torti s proslavom finala muške Lige prvaka u sezoni 2029/30. Za taj je događaj predviđeno 120 miliona dolara tako da baš ništa ne nedostaje plaćanjem prevelikog honorara. Novi Superkup, s polufinalima i finalom, također će biti središnja figura u ovom dogovoru.

Ovim paktom UEFA namjerava osigurati svoju ekonomsku održivost za budućnost bez straha što Superliga može ponuditi klubovima, kada dobije odriješene ruke, odnosno presudu u svoju korist.

Autor teksta Francisco Rabadan dodaje da je postignut dogovor koji je, na kraju, "odobren" od najviših instanci, Čeferina i premijera ove naftom bogate bliskoistočne zemlje Mohammeda bin Rashid Al Maktouma. Emirati u evropskom fudbalu već odavno "postoje" kroz Manchester City, čiji je vlasnik šeik Mansour bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, brat predsjednika Emiratesa, šeika Mohammeda bin Zayeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...