SUDIJA USTAVNOG SUDA ZLATKO KNEŽEVIĆ PRIZNAO: "Povlačim se jer je to od mene tražila Narodna skupština RS!"

"Politika želi da Ustavni sud završi ono što oni ne mogu. S druge strane ima politika koja želi da Ustavni sud to uradi da bi oni imali izgovor što su protiv nečega. Ne treba zanemariti ni četvrti konstitutivni narod u BiH - tzv. međunarodnu zajednicu, koja nimalo nije nevina u ovom svemu što se dešava", smatra Knežević.

  • Društvo

  • 05. Dec. 2023  

  • 1

Sudija Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević, koji uskoro ide u prijevremenu penziju, objasnio je razloge odluke prijevremenog odlaska u penziju, da li je predsjednik RS-a Milorad Dodik ili neko drugi vršio pritisak na njega i govorio o utjecaju međunarodne zajednice na Ustavni sud BiH.

Ocijenio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine na najžešćem političkom udaru.

"Jedan od najtežih trenutaka. Sve to se može svesti na nekoliko razloga. Prvi je što je Ustavni sud BiH bio zadnja institucija BiH u kojoj se moglo doći do neke odluke, uz više ili manje problema, ali se dolazilo do odluke. Drugo, i Ustavni sud je u jednom trenutku počeo da klizi tamo gdje ne treba. Ustavni sud ne treba da tumači historiju, ne treba da kreira buduće odnose", pojasnio je on u intervjuu na Federalnoj televiziji.

Dalje navodi da je možda ključni razlog taj što je zakonodavcima i političarima najjednostavnije od Ustavnog suda BiH praviti žrtvu, metu i grešku, kako kaže, da se prikrije ono što oni ne uspijevaju da urade, a što je njihov zadatak i zbog čega su birani.

"Politika želi da Ustavni sud završi ono što oni ne mogu. S druge strane ima politika koja želi da Ustavni sud to uradi da bi oni imali izgovor što su protiv nečega. Ne treba zanemariti ni četvrti konstitutivni narod u BiH - tzv. međunarodnu zajednicu, koja nimalo nije nevina u ovom svemu što se dešava", smatra Knežević.

Pojasnio je i na koji način se vrši navodni politički pritisak na Ustavni sud BiH.

"Ne vjerujem da neko nekog zove telefonom, barem ja tome nisam prisustvovao. Ne znači da ne poznajem ljude koji kreiraju političke procese u BiH, ali nisam bio u situaciji da meni neko naredi, to je više fantastika. Ali, naravno svako svoj interes gura. Kako kreiraju politički pritisak – raznoraznim medijskim i posljedičnim reakcijama", kaže Knežević.

Prema njegovim riječima, međunarodnoj zajednici je u jednom momentu Ustavni sud BiH sjajno došao da se sakriju iza njegovih odluka.

"Trećina Ustavnog suda je direktni eksponent međunarodne zajednice. Ima tu i takvih interesa. Nažalost, to plaća BiH. Ja idem, i nemam nikakvog razloga ni za kakvo ni pravdanje ni hvalisanje ni napad, ali, nažalost, BiH plaća tu ocjenu ustavnosti, smiren život za sve građane, osjećaj da nije svaki mjesec neka nova historija", navodi Knežević.

Na pitanje zbog čega ide u prijevremenu penziju - zato što je želio ili zato što je morao, odgovara:

"I jedno i drugo. Bio sam doveden u situaciju da je NSRS svojim zaključkom tražila od mene da odem. Da li su u pravu - neću da pričam. Moja pozicija je u pitanju, šta god da kažem ispade da ja sebe nešto branim, kukam ili kako god. Postoji trenutak kada se čovjek mora staviti u poziciju da li je iznad zakonodavca ili nije. Duboko vjerujem da su najviši organi vlasti i suverenosti – parlamenti, u ovom slučaju NSRS", kaže Knežević.

Prisjetio se da je u NSRS izabran jednoglasno zbog čega nije mogao da kaže "baš me briga, neću da idem, ne možete me smijeniti."

"Smatrao sam da moram poslušati taj dio. Formalno nisam morao. Formalno me niko nije mogao razriješiti, osim sve preostale sudije Ustavnog suda jednoglasno. Ne postoji institut ostavke u Ustavnom sudu. Nisam ja političar. U smislu morao – da sam ustuknuo – nije to. Da se pojavio pojedinac, politička stranka - ne bi na isti način ovo završilo. Ali se pojavila institucija. Ako ja ne poštujem Ustav i BiH i RS, kako da to tražim od drugih. Institucija je stala iza svog zahtjeva“, rekao je on.

Ističe kako Milorad Dodik nije lično vršio pritisak na njega.

"Da me neko ucjenjuje ili prepada - nema od toga ništa. Poštujem institucije. Predsjednik RS-a mene nije lično ucijenio. Šta ja mislim o nekim potezima, o tome kad odem u penziju. Da li je on naložio, da li su neki poslušali - ja to mogu da zaključim. Ako ne trebam RS-u, onda da odem. Znam sjajne mlađe od mene koji bi mogli doći raditi", poručio je.

Kada je riječ o popuni Ustavnog suda BiH, naglasio je da 'će to biti vrlo teška situacija'.

"Postavljat će se pitanja legitimnosti. Možda se to pitanje ne bi postavljalo da je pet domaćih sudija u kvorumu, makar i da ne bude niko iz RS-a. Problem je što većinu kvoruma čine strane sudije, ne ulazim u političke priče, uvjeren sam da se sudije Ustavnog suda moraju izabrati. To je prioritetni interes građana BiH. Treba ovoj zemlji Ustavni sud".

Ustavni sud BiH bez stranih sudija bi donosio bh. odluke - ne švicarske, albanske, njemačke, rumunske, moldavske ili italijanske, kaže Knežević.

"Tada bismo bili prisiljeni da se odluka mora donijeti, i mora imati pet glasova. Kompromis je pola pobjede, ne poraza", kategoričan je on.

Ističe da je Ustav jasan – ne postoji entički princip za sudije Ustavnog suda.

"Nacionalno glasanje - ne može. Razlika je entitetsko i nacionalno. Nacionalno glasanje je glupost, a entitetsko je u smislu da treba pribaviti određena mišljenja. U smislu da se prebrojavamo po krvnim zrncima - to nema smisla", poručio je.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...