PUTIN PRIMIO 20-ak STRANIH AMBASADORA: Posebno se obratio britanskom ambasadoru koji je četiri godine proveo u Sarajevu (FOTO, VIDEO)

"Nadajmo se da će se situacija promijeniti nabolje u interesu naše dvije zemlje i naroda", rekao je Putin.

  • Svijet

  • 06. Dec. 2023  

  • 0

Ruski lider, Vladimir Putin, jučer je stajao poprilično daleko od novih stranih ambasadora u Rusiji, što je scena koja je podsjetila na razdoblje pandemije koronavirusa. Na ceremoniji u Kremlju ruski je predsjednik prihvatio agremane više od 20 stranih ambasadora, među kojima je bio i najnoviji britanski ambasador u Rusiji Nigel Casey, koji je svjevremeno, od 2011. do 2015. godine bio ambasador Britanije u BiH. 

Ruski lider je održao govor u kojem je poručio kako se nada da će se odnosi između Londona i Moskve poboljšati.  

"Nadajmo se da će se situacija promijeniti nabolje u interesu naše dvije zemlje i naroda", rekao je Putin.

Na slikama se vidi kako su ambasadori s druge strane prostorije slušali ruskog vođu koji je stajao iza govornice.  

alt

Prema medijskim izvještajima, Putin je rekao ambasadorima: "Nažalost, iz sanitarnih razloga, ne možemo više razgovarati, družiti se. Nadam se da će doći bolja vremena, ne samo u politici nego i u zdravstvu, i da ćemo to moći."

Sky News piše kako je Casey naglasio da je britanski prioritet "okončanje ljudske patnje" koju je prouzročio Putin u Ukrajini.  

Ovo nije prvi put da je Putin tako udaljen od svojih gostiju.

"Održavanje odnosa s ruskom vladom i ruskim narodom i dalje je važno za Ujedinjeno Kraljevstvo, danas možda važnije nego ikad. Odluke koje je Rusija donijela nisu važne samo za nas već i za cijeli svijet. Malo je pitanja s kojima se trenutno suočavamo važnije od okončanja ljudske patnje uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu", poručio je na ruskom. 

alt

Udaljenost između ruskog lidera i ambasadora podsjećala je na udaljenost između Putina i Emmanuela Macrona kada je francuski predsjednik putovao u Moskvu u februaru prošle godine. 

Dvojica lidera sjedila su na suprotnim krajevima iznimno dugog stola, a Macron je navodno odbio ruski zahtjev da se podvrgne testu na covid-19 kako bi spriječio Moskvu da dobije njegovu DNA. Slično tome, njemački kancelar Olaf Scholz također se našao na drugom kraju stola nakon što se odbio testirati. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...