DETALJNA ANALIZA SRĐANA BLAGOVČANINA: "Ova predstava ide Dodiku u korist, OHR je dio problema" (VIDEO)

Blagovčanin kaže da se pravosuđe nalazi u stanju institucionalne zabrinutosti.

  • Mini market

  • 06. Dec. 2023  06. Dec. 2023

  • 0

Predsjednik Upravnog odbora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin govorio je u večerašnjem Pressingu na N1 o procesu suđenja predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, kazavši da se teško oteti utisku da od početka imamo jednu vrstu "cirkuske predstave".

Odgođeno glavno ročište, Dodikova odbrana traži premještanje u Banjaluku?

Prvo da kažem da se slažem sa uvodnim izlaganjam, od samog početka čitavog slučaja teško se oteti utisku da na sceni imamo jednu vrstu cirkuske predstave. Kada je u pitanju da li se radi o slabljenju njegove moći, mislim da je u prethodnom periodu pokazivao znakove slabosti i to su na kraju bili rezultati izbora. S druge strane, čitav niz ekonomskih faktora je uticao da se njegova pozicija poljulja. Ova čitava predstava čini mi se da ide njemu u korist. Homogenizira ljude u RS. Vrlo često uspije uvući opozicionare i stvoriti barem neki privid. Mislim da ga možemo komentarisati na tri nivo analize: kako smo došli do ovoga, možemo komentarisati na procesnom nivou. Ako analiziramo kontekst i gledamo genezu moramo doći do Visokog predstavnika, kazao je Blagovčanin.

Dodao je da je kancelarija visokog predstavnika trebala biti davno zatvorena.

Kancelarija Visokog predstavnika treba biti zatvorena jučer. Ali to nije samo stav T.I. To je stav Venecijanske komisije, kao i Parlamentarne skupštine Vijeća Evropa iz 2004. Koju je tačno krizu u posljednjih 15 godina riješio Visoki predstavnik? Nijednu. Po našem dubokom uvjerenju, OHR i Visoki predstavnik su dio problema. Kako kaže Venecijanska komisija, potpuno je nespojivo da imate neizabrani autoritet skoro 30 godina od okončanja konflikta“.

“Visoki predstavnik je donio izmjene Krivičnog zakona, postavlja se jedno logičko pitanje: ako ima bonska ovlaštenja, ako suspenduje Ustav FBiH na dan izbora, zašto nije iskoristio bonska ovlaštenja po pitanju Suda? Zašto nije smijenio one koji su krivi? Sjetite se da su mu iz RS stizale poruke da ne smije ući na teritoriju RS. Moja bojazan je da pravosuđe ne postane najveća žrtva”, istakao je on.

Blagovčanin kaže da se pravosuđe nalazi u stanju institucionalne zabrinutosti.

“Svi konstatuju da se pravosuđe nalazi u stanju institucionalne zarobljenosti. Ne postoji procesuiranje političke korupcije i to je najbolja potvrda da je pravosuđe pod političkim uticajem. Vi kada pogledate dinamiku i brzinu kojom se slučaj odvija, to je potpuno netipično za pravosuđe BiH“.

Blagovčanin smatra da ukoliko je visoki predstavnik stavio određeni zakon van snage, onda on ne znači ništa.

“Šta je tačno element protivpravnosti? Ako je Parlament usvojio zakon, predsjednik republike donosi ukaz. Može vratiti na odlučivanje u roku od sedam dana i ako parlament donese odluku, to je to. Još je manja logika optuženja direktora Službenog glasnika. Šta je on trebao? Imate i drugu stranu priču: Ako je visoki predstavnik stavio van snage taj zakon, onda ne znači ništa što je Dodik potpisao ukaz“.

“Ako visoki predstavnik stavi van snage, onda taj zakon ne proizvodi posljedice. Samo hoću da kažem da postoji jako veliki broj otvorenih pitanja. OHR nije riješio problem, nego je otvorio brojne druge. Način na koji je izmijenio Krivični zakon”.

Na pitanje da li je on za to da OHR treba ići, kazao je:

“Apsolutno!”.

“Ne mislim da OHR sada ima kapacitet. Zašto se samo bave FBiH? I to na vrlo brutalan način. Da li je to bitno suštinski unaprijedilo stanje? Da li se može desiti secesija? Ne mislim da može. Ne mislim da OHR može biti faktor koji će to spriječiti. Ne mislim da je to izgledan scenario. Šta god mi mislili o Dodiku, on je vrlo racionalan igrač. On eskalira situaciju da bi sačuvao status quo. Interes svih političkih elita u BiH je status quo“.

“Od 2019. kada je EK dala mišljenje o BiH mi smo u potpunosti ispunili dva prioriteta i to dva manje više formalna. Pogledajte način na koji se kod nas donose zakoni. Pogledajte izmjene i dopune o VSTV-u. Prvo smo čekali pet godina, u posljednjem momentu VM mijenja taj tekst, ne obavijestivši ni međunarodne partnere ni javnost i šalje ga u proceduru. Nakon toga, šta imate sada? VSTV upozorava da ta rješenja nisu provodiva”, kazao je Blagovčanin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...