ERDOGAN DOPUTOVAO U ATINU: “Vjerujem da je ovo prilika za novi početak u odnosima Grčke i Turske”

Kako navodi Guardian, čini se da je prvi sastanak Erdgoana tokom posjete, sa grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou, prošao dobro.

  • Evropa

  • 07. Dec. 2023  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u Atinu u svoju prvu posjetu u šest godina, odlučan da zauzme pristup "po kojem će obje strane biti pobjednici", javlja Guardian.

Kako navodi Guardian, čini se da je prvi sastanak Erdgoana tokom posjete, sa grčkom predsjednicom Katerinom Sakellaropoulou, prošao dobro.

Grčki javni emiter ERT izvještava da je Erdogan rekao predsjednici da je njegova posjeta Atini u duhu početka nove ere odnosa između dvije zemlje.

“Vjerujem da će ovaj samit biti prilika za novi početak u odnosima između Grčke i Turske”, rekao je on, kako javljaju grčki mediji.

“Ministri dvije zemlje imaće konstruktivne sastanke. Razgovarat ćemo o tome koje korake možemo poduzeti po svim pitanjima. Ministri su se pripremili”, dodao je.

Ipak, kako navodi Guardian, sigurnosne mjere su ogromne, te su stanice metroa zatvorene do 18 sati, a čini se da je posjeta organiyovana do posljednjeg detalja.

Posljednji put kada je turski lider posjetio grčku prijestolnicu, prije tačno šest godina na današnji dan, ono što je najavljeno kao historijska turneja pretvorilo se u verbalno ratište dok je Erdogan, izostavljajući diplomatske finoće, krenuo u ofanzivu.

U roku od sat vremena nakon što je izašao iz aviona, on je doveo u pitanje sporazum o ocrtavanju granica između dva susjeda, pokrenuo trnovito pitanje ratom podijeljenog Kipra, izrazio nezadovoljstvo zbog tretmana muslimanske manjine u Trakiji i kritikovao Grke zbog njihovog odnosa prema osmanskim lokalitetima, naslijeđem 400 godina osmanske vladavine.

“Još uvijek to nismo zaboravili. Kao da je bio bokser u ringu, udarao je od početka do kraja”, rekao je jedan diplomata za Guardian.

Od tada, bilateralni odnosi su se samo pogoršavali, a dva NATO rivala su zamalo krenula u rat zbog spornih podmorskih energetskih resursa. Atina optužuje svog susjeda da koristi migracije kao “oružje”, a Ankara dovodi u pitanje vlasništvo nad rubnim grčkim ostrvima.

Tokom posjete danas je Erdogan naveo da želi ostaviti nesuglasice po strani.

“Ići ćemo u Atinu sa pristupom po kojem će obje strane biti pobjednici”, rekao je Erdogan novinarima u predsjedničkom avionu dok se vraćao sa klimatskog samita Cop28.

“Tamo ćemo razgovarati i o našim bilateralnim odnosima i o odnosima Turske i EU kako bismo donijeli odluke dostojne duha nove ere”, rekao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...