KANTONALNI POSLANIK MUAMER BANDIĆ: "Ne shvatam da Vlada KS nije u stanju riješiti problem penzionisanih radnika KJKP GRAS"

Dodao je i da samo u Bosni i Hercegovini vlast vara svoje uposlenike, koji su kičma sistema javne uprave, a očekuje da im sistem besprijekorno funkcioniše.

  • Politika

  • 07. Dec. 2023  

  • 2

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Muamer Bandić osvrnuo se na predloženi Nacrt budžeta KS za 2024. godinu istakavši da nema razvojnih komponenti na temelju kojih bismo zaključili da se radi o razvojnom budžetu. Naveo je i da nema ni novih prava iz oblasti socijalne zaštite koja bi ukazivala da se radi o socijalnom budžetu. 

- Još je nevjerovatnije da u ovaj nacrt nisu inkorporirane politike utvrđene kroz Strategiju razvoja Kantona Sarajevo. Da je ova vlada opredijeljena za vladavinu prava i jednakost građana pred zakonom, u samom Nacrtu budžeta bi planirala sredstva za isplatu potraživanja nastalih na osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda, kako bi se riješio dugogodišnji problem.

Naprimjer, jedan od načina izvršenja tužbenih potraživanja moglo bi biti i kreditno zaduženje. Kamatna stopa kod bilo kojeg kreditnog zaduženja je znatno manja od zakonske kamate koja iznosi 12 posto, a na taj način bi se poslala ozbiljna poruka građanima Kantona Sarajevo - da ova vlada poštuje zakone i pravosnažne sudske odluke, a ne da je iznad njih. Da je ova vlada opredijeljena za vladavinu prava i jednakost građana pred zakonom, isplatila bi potraživanja nastala po sudskim presudama po Zakonu o Izvršnom postupku, a što podrazumijeva redoslijed isplata po rješenju o izvršenju, a ne po nekom sporazumu.

"Vlada KS ne poštuje odluke sudova"

Sada zamislite da ste vi kao građanin izgubili sudski spor i dolaze vam potraživanja prema Zakonu o izvršnom postupku, šta bi se vama desilo? Bio bi vam blokiran račun i izvršena prinudna naplata, te bi vjerovatno završili na ulici, a Kanton Sarajevo ignoriše i razvlači s isplatama potraživanja svojih radnika već godinama i ništa se ne dešava. Toliko o priči o vladavini prava i jednakosti u ovoj zemlji.

Jednako mi nije jasno kako ćemo imati obraza sutra upirati prstom na vlasti u manjem bh. entitetu što ne poštuju odluke sudova u BiH kada ih ni Vlada Kantona Sarajevo ne poštuje. Tako malo treba da se izgubi kredibilitet i integritet jer su, nažalost, majstori prodaje magle i improvizacije odlučni da nastave sa dosadašnjom praksom varanja i obmanjivanja sopstvenih uposlenika - poručio je Bandić.

Dodao je i da samo u Bosni i Hercegovini vlast vara svoje uposlenike, koji su kičma sistema javne uprave, a očekuje da im sistem besprijekorno funkcioniše.

- I onda ćemo se svi ibretiti otkud toliko korupcije u našem društvu, a zatvaramo oči i šutimo prema Vladi koja korupciju ciljano proizvodi i kojoj je korupcija jedini znani modus operandi.

Samo ova vlast vara prosvjetne radnike koji obrazuju i odgajaju našu djecu. Samo ova vlast vara policajce koji brinu o našoj sigurnosti. Samo ova vlast vara vatrogasce koji nas spašavaju. Samo ova vlast vara zdravstvene radnike koji nas liječe.

A sve ove prevare u konačnici idu na teret budžeta, odnosno na teret građana. I samo u ovakvom korumpiranom političkom sistemu niko od onih koji vrše vlast ne snosi odgovornost zbog ovakvih zloupotreba - smatra Bandić.

Čekajući uplatu doprinosa

Naglasio je da nikako ne mogu shvatiti niti prihvatiti kao čovjek, da Vlada nije u stanju riješiti dugogodišnji problem po sili zakona penzionisanih radnika KJKP GRAS, gdje za oko 120 radnika nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje od 1.1.2009. godine pa do dana penzionisanja.

- Ovi bivši uposlenici kantonalnog javnog preduzeća se već više od decenije bezuspješno bore za svoja zakonom garantovana prava i zarađenu penziju. Apsurdno je da Ministarstvo saobraćaja zadužuje Kanton Sarajevo stotinama miliona maraka sredstava, a da se ne može pronaći novac kako bi riješili problem ovim ljudima koji su 40 godina svog života ugradili u Kanton Sarajevo.

I ovo je naša stvarnost o kojoj vlast neće da priča, niti će Vlada KS da se bavi time, sudeći po predloženom Nacrtu budžeta za 2024. godinu. Shodno predloženom Nacrtu budžeta, politike "Trojke" u budućnosti možemo sažeti u tri riječi: zaduživanje, nepotizam i populizam. Ovo je baš iz temelja promjena koju smo tražili - zaključio je Bandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...