PRI POKUŠAJU IZLASKA IZ BiH UHAPŠENA DVOJICA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE: Vinko Radović i Petko Panić...

(...) u zakonskom roku će biti transportovani u Tužilaštvo BiH.

  • Hronika

  • 07. Dec. 2023  07. Dec. 2023

  • 1

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH policijski službenici SIPA-e, na području GP Zvornik i GP Karakaj, preuzeli su od Granične policije BiH osumnjičene:

1. Radović Vinka, rođenog 1959. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

2. Panić Petka, rođenog 1952. godine u Zvorniku, državljanina BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti transportovani u Tužilaštvo BiH, gdje će biti predati postupajućem tužiocu.

Ovi osumnjičeni se terete da su - osumnjičeni Radović kao predstavnik nekadašnjih civilnih i vojnih vlasti u Zvorniku, a osumnjičeni Panić kao zamjenik komandira policije u Zvorniku, u proljeće 1992. godine, sudjelovali u sistematskom progonu više hiljada civila bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Đulići, Klisa i okolnih mjesta, kao i nezakonitom razdvanju, zlostavljanju i zatvaranju oko 700 muškaraca i dječaka u dobi između 16-70 godina, prilikom kojih su počinjena i ubistva nekoliko osoba, a koji su odvedeni u nezakonito zatvaranje u Tehničko-školski centar u Karakaju, piše na stranici Tužilaštva BiH.

Prilikom progona stanovništva vršeno je pljačkanje civila, otimanje novca i dragocjenosti, otimanje traktora, vozila i drugih dobara, nakon čega je preostalo stanovništvo upućeno na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH u Kalesiji.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo - zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...