OBJAVLJEN SNIMAK: Pogledajte kako su Ukrajinci uništili ruski helikopter Mi-8 (VIDEO) 

Ukrajinske oružane snage “funkcionalno su uništile” helikopter Mi-8 u blizini grada Limana, u istočnoj regiji Donjecka, jučer, objavila je ukrajinska vojska na Telegramu. 

  • Evropa

  • 07. Dec. 2023  

  • 2

Ukrajinske snage uništile su ruski transportni helikopter Mi-8 na istoku zemlje, saopćila je kijevska vojska, dijeleći dramatičnu snimku koja pokazuje trenutak kada američki projektil pogađa helikopter.

Ukrajinske oružane snage “funkcionalno su uništile” helikopter Mi-8 u blizini grada Limana, u istočnoj regiji Donjecka, jučer, objavila je ukrajinska vojska na Telegramu

Liman nije daleko od kontaktne linije. U brzoj i uspješnoj sjevernoj protivofenzivi Kijeva u jesen 2022. (koja se nije najavljivala), ukrajinske snage ponovno su zauzele Liman od ruskih trupa, iako je ključno željezničko čvorište pretrpjelo znatnu štetu. 

Ukrajinske izviđačke bespilotne letjelice uočile su helikopter prije nego što je američki HIMARS, mobilni artiljerijski raketni sistem, izvršio napad, rekao je Kijev. Washington je Ukrajini do danas dostavio 39 HIMARS-a, prema američkom Ministarstvu odbrane. U kratkoj i nejasnoj snimci se može vidjeti helikopter prizemljen s lopaticama rotora kako se polako okreće usred inače naizgled pustog polja. Snimka zatim prikazuje nejasno vatrenu kuglu i nakon toga ostatke onoga što je vjerojatno bio helikopter.  

Ukrajinski Glavni štab dodao je u operativnom ažuriranju rano jutros da su ukrajinski projektili pogodili ruski helikopter u posljednja 24 sata, iako nije precizirao mjesto udara ili tip helikoptera. Kijev je prošlog dana također uništio ruski protivzračni raketni sistem, dva artiljerijska sistema i skladište municije, saopćio je Glavni štab. 

Helikopter Mi-8 koristi nekoliko vojski širom svijeta, uključujući i Rusiju i Ukrajinu, a dizajniran je za prijevoz trupa na različite lokacije na bojnom polju. Ima nekoliko varijanti, poput helikoptera za elektronsko ratovanje Mi-8MTPR-1, za koji je poznato da ih je Rusija izgubila poprilično tokom svojih operacija u Ukrajini. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=x8k0e8fVHmU&t=4s 

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...