ERDOGAN SVAKI DAN NEŠTO KAŽE: "Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom"

"Nažalost, prekid vatre je odbačen... samo je Amerika glasala protiv. Je li to pravda?", zapitao je Erdogan na skupu o ljudskim pravima u Istanbulu. 

  • Svijet

  • 09. Dec. 2023  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan oštro je kritizirao američki veto na rezoluciju UN-a koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze i poručio je da Vijeće sigurnosti UN-a treba reformirati, prenosi Hina.

Za rezoluciju Vijeća sigurnosti u petka je glasalo 13 zemalja, Velika Britanija bila je suzdržana, a Sjedinjene Države stavile su veto na tekst kojim se poziva na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

"Nažalost, prekid vatre je odbačen... samo je Amerika glasala protiv. Je li to pravda?", zapitao je Erdogan na skupu o ljudskim pravima u Istanbulu. 

Erdoğan je optužio i Washington i Vijeće sigurnosti UN-a da su se svrstali uz Izrael unatoč pogoršanju humanitarnih uvjeta u Gazi. "Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom", optužio je turski predsjednik.  "Čovječanstvo ne može napredovati uz ovakve Ujedinjene narode, uz ovakvo Vijeće sigurnosti", rekao je. "Vijeće sigurnosti mora se reformirati", dodao je.   

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je u intervjuu emitiranom nakon zasjedanja VS UN-a rekao da je Amerika ostala usamljena u svom stajalištu.

"Naši su prijatelji ponovno rekli da je Amerika sada ostala sama, posebno nakon današnjeg glasanja u UN-u", rekao je Fidan u intervjuu za TRT u petak.

Izjavu je Fidan dao nakon sastanka s kolegama iz Organizacije za islamsku suradnju i Arapske lige koji su se sastali s američkim državnim tajnikom Antonyijem Blinkenom u Washingtonu.  Članica NATO-a Turska, za razliku od svojih zapadnih saveznika i zemalja Perzijskog zaljeva, ne smatra palestinski islamistički pokret Hamas terorističkom organizacijom.

Nacrt rezolucije pripremljen je pošto je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u pismu Vijeću sigurnosti aktivirao članak 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017., a koji omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...