UBICE NIKO NEĆE DA BRANI: Krije se identitet advokata osumnjičenih za ubistvo Vanje i Pančeta

Prema dostupnim infor­macijama, osumnjičenima je dodijeljen advo­kat po službenoj dužno­sti, ali njegov identitet nije objavljen.

  • Hronika

  • 09. Dec. 2023  

  • 0

Svima osumnjičenima, prema dostupnim infor­macijama, dodijeljen je advo­kat po službenoj dužno­sti, ali njegov identitet nije objavljen.

U iščekivanju izručenja Ljupča Pa­levskog Palča, pr­voosumnjičenog za otmice i ubistva Vanje Gorčevske (14) iz Skoplja i frizera Pančeta Žežovskog (74) iz Velesa, od pravosudnih organa Turske, gdje mu, po­slije hapšenja, teče ekstra­dicioni pritvor, četvorica njegovih saradnika u izvršenju teškog kri­vičnog djela, u pritvor­skoj jedinici istražnog zatvora u skopskom naselju Šuto orizari, suočeni su sa problemom da angažuju branioca.

Zato je svima, prema dostupnim infor­macijama, dodijeljen advo­kat po službenoj dužno­sti, ali njegov identitet nije objavljen.

U skopskim medijima se podsjeća da je po hapše­nju osumnjičenih posred­stvom društvenih mreža proširen svojevrstan apel da nijedan advokat ne prihvati angažman u od­brani zločinaca. U listu "Fokus" je objavljeno da su sa istim apelom na taj stav pozivali i sami advo­kati. No, jasno je da sudsko razrješenje čitavog sluča­ja nije moguće bez adekvat­ne odbrane osumnjičenih.

Zbog težine krivičnog djela koje im se stavlja na teret, obavezno je da ima­ju branioca.

Zato je, kako se navodi, određen jedan advokat po službenoj du­žnosti za sve pritvorene. U pomenutom listu se na­vodi da se "za sada neće objaviti njegov identitet - zbog revolta javnosti u ovom slučaju".

U takvim okolnostima, osumnjičenima neće biti lako da obezbijede "svoje" advokate ni za predstoje­ći sudski proces. Advokat, sa kojim smo juče razgova­rali, a koji je zamolio da ostane anoniman, navodi da je profesionalna du­žnost odabranih advokata da u predmetu brane kli­jenta nezavisno od težine i specifičnosti djela..." To će svakako biti u slu­čaju suđenja osumnjičeni­ma za dvostruko ubistvo - likvidaciju Gorčevske i Žeževskog.

Četvorica osumnjiče­nih za otmicu i ubistva Vanje i Pančeta, kako se saznaje, u istražnom zatvoru su suočeni i sa revoltom ostalih pritvo­renika. Portal "Skopje1" navodi da se svako njiho­vo izvođenje i uvođenje u zatvor prati sa prozora, a da "im pritvorenici dovikuju, lupaju po rešet­kama i psuju ih".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...