STAJAO JE NA ČELU UZP-a: Hrvatska obilježava godišnjicu smrti Franje Tuđmana, evo šta je poručio Plenković...

Istovremeno dok je trajao otpor agresiji srpskih snaga, Tuđman je radio na podjeli Bosne i Hercegovine po etničkim linijama kao plod dogovora sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu. 

  • Sjećanje

  • 10. Dec. 2023  10. Dec. 2023

  • 10

Danas se navršava 24 godine od smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je predvodio Hrvatsku u procesu osamostaljenja od Jugoslavije i tokom rata koji je uslijedio. 

Tuđman je rođen 1922. godine u Velikom Trgovišću, bio je aktivni učesnik narodnooslobodilačkog pokreta, a zbog stajališta o hrvatskom nacionalnom pitanju u SFRJ je bio osuđivan i zatvaran u vrijeme Hrvatskog proljeća.

Na čelo hrvatske države formalno je došao krajem maja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. juna iste godine.

RADIO NA PODJELI BiH

Nakon prvih višestranačkih izbora ubrzano je radio na organizaciji države i njenom međunarodnom priznanju. Pod Tuđmanovim vodstvom Hrvatska je postala nezavisna država, oduprla se agresiji JNA, oslobodila okupirana područja i ostvarila suverenitet na cijelom teritoriju.

Istovremeno dok je trajao otpor agresiji srpskih snaga, Tuđman je radio na podjeli Bosne i Hercegovine po etničkim linijama kao plod dogovora sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu. 

Tuđmanove intencije da podijeli susjednu Bosnu i Hercegovinu dokazao je i Haaški tribunal. U presudi Jadranku Prliću i još petorice ratnih lidera marionetske Herceg-Bosne navodi se da je Tuđman vodio udruženi zločinački poduhvat s ciljem stvaranja Velike Hrvatske u granicama Banovine.

U HRVATSKOJ SE TUĐMANOVA ULOGA U UZP-u NE PROPITUJE

U povodu 24. godišnjice smrti Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i vlade Andrej Plenković položio je danas vijenac na njegovom grobu na Mirogoju, naglasio je Tuđmanov "golem doprinos u ostvarenju sna hrvatskog naroda" te mu je zahvalio na svemu što je učinio.

"Položili smo vijenac i zapalili svijeće čovjeku koji je u prijelomnim trenucima za svijet,  Europu i Hrvatsku prepoznao trenutak i bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe. Osnovao je HDZ i dobio veliko plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. godine i potom predvodio Hrvatsku u posebnim, jedinstvenim i neponovljivim 90-ima", izjavio je novinarima predsjednik HDZ-a i vlade.

"Danas, s vremenskim odmakom, možemo biti svjesni i zahvalni zbog uloge predsjednika Tuđmana u stvaranju suvremene hrvatske države i svemu što je postavilo temelj ovoga što danas, kao svojevrsni nasljednici i političari s povjerenjem hrvatskog naroda činimo za dobrobit hrvatske države i hrvatskog naroda u uvjetima brojnih kriza ali i okolnostima u sustavnog ostvarivanja strateških nacionalnih ciljeva. Zato mu još jednom hvala za sve što je učinio za hrvatsku domovinu",  dodao je Plenković.

HDZ je, kazao je Plenković, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu i većinsko povjerenje, a to "govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni".

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...