KOLAPS UOČI BOŽIĆA: Brodovi zapeli u Panamskom kanalu, nude milione da preskoče red

Kontejnerski brodovi puni pametnih telefona, TV-a, igračaka… mogli bi stići u evropske luke četiri sedmice kasnije od planiranog.

  • Svijet

  • 10. Dec. 2023  

  • 0

Božićne isporuke za Evropu mogle bi kasniti, a sve zbog najgore zabilježene suše na jednoj od najvažnijih svjetskih trgovačkih ruta - Panamski kanal.

Brodovi sedmicama čekaju jer je ograničen broj plovila koja mogu proći kroz kanal u kojem je nivo vode pao na najnižu tačku od sredine 1900-ih.

"Panamska kriza prijeti Božiću u Evropi i Velikoj Britaniji. Posljedica bi mogla biti nestašica robe i povećanje cijena jer se trgovci bore oko dostupnih zaliha", izjavio je David Jinks, voditelj sektora za potrošače u dostavnoj firmi ParcelHerou, za Independent.

Kontejnerski brodovi puni pametnih telefona, TV-a, igračaka… mogli bi stići u evropske luke četiri sedmice kasnije od planiranog.

Neki brodovi navodno plaćaju milione dolara da bi preskočili red dok su drugi krenuli prema Sueskom kanalu u Egiptu ili Rtu dobre nade u Južnoj Africi.

Stručnjaci su u strahu da bi se sve to moglo odraziti i na cijene hrane i energije jer su žitarice i goriva također na čekanju.

Inače brodovima treba od osam do deset sati da prođu kroz kanal, a trenutno se čeka do dvije seedmice.

Uobičajeno kroz Panamski kanal prođe 38 brodova dnevno. Od 7. novembra kroz njega su dnevno prolazila samo 24 broda.

Rekordna suša pogodila je ranije ove godine Panamu, uz čak 50 posto manje padavina nego lani. Nedostatak kiše isušio je glavno jezero u Panamskom kanalu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...