NEPOZNATO GDJE SE TRENUTNO NALAZI: Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni udaljen iz zatvorske kolonije

Kako piše Reuters, saradnici Navaljnog pripremali su se za njegov mogući transfer u koloniju strožeg režima nakon što je u augustu osuđen na dodatnih 19 godina zatvora.

  • Svijet

  • 11. Dec. 2023  

  • 0

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni udaljen je iz kaznene kolonije IK-6 u Vladimirskoj oblasti, istočno od Moskve, a njegovo trenutno mjesto boravka nije poznato, rekli su u ponedjeljak njegovi saradnici.

Kako piše Reuters, saradnici Navaljnog pripremali su se za njegov mogući transfer u koloniju strožeg režima nakon što je u augustu osuđen na dodatnih 19 godina zatvora.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da je osoblje u koloniji IK-6 u gradu Melekhovu reklo njegovom advokatu koji je čekao ispred da opozicioni lider više nije među zatvorenicima.

“Odbijaju da kažu gdje su ga odveli“, objavila je na društvenoj platformi X.

Proces premještanja zatvorenika željeznicom preko ogromne ruske teritorije može potrajati sedmicama, pri čemu članovi rodbine ne mogu dobiti informacije o njihovom boravištu i stanju dok ne stignu na odredište.

Advokati Navaljnog nisu u mogućnosti da ga kontaktiraju od prošlog utorka.

Njegova pomoćnica Lyubov Sobol rekla je Reutersu prošle sedmice da se njegove pristalice plaše da će biti prebačen u novu kaznenu koloniju i da je taj tajming povezan s početkom kampanje za predsjedničke izbore u kojoj je Vladimir Putin rekao da će tražiti još jedan šestogodišnji mandat.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...